13.03.2009. / 08:00

Autor: Katarina Zorić

Hrvatska oborila rekord na listi čekanja za ulazak EU

Prve najave premijera Ive Sanadera iz 2004. po kojima će Hrvatska postati članicom Unije 2007. te dostići Bugarsku i Rumunjsku, pokazale su se utopističkim, a sličnu je sudbinu doživjela i 2009. godina, koja je u znaku krajnjeg cilj hrvatskih europskih ambicija

Hrvatska već osam godina čeka da uđe u EUHrvatska već osam godina čeka da uđe u EUAko Hrvatska uđe u Eeuropsku uniju 1. siječnja 2012. godine, bit ćemo zemlja kojoj je trebalo punih osam godina da od statusa kandidata prijeđe put do punopravne članice.

Zemljama petoga kruga proširenja EU-a, poput Češke, Estonije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Cipra, trebalo je šest godina od početka pregovora (1998.) do članstva (2004.), ali bilo je zemalja koje su pregovore završile u znatno kraćem roku, poput Slovačke, koja je to odradila u dvije i pol godine, piše Slobodna Dalmacija.

Prve najave premijera Ive Sanadera iz 2004. po kojima će Hrvatska postati članicom Unije 2007. te dostići Bugarsku i Rumunjsku, pokazale su se utopističkim, a sličnu je sudbinu doživjela i 2009. godina, koja je u znaku krajnjeg cilj hrvatskih europskih ambicija.

U kolovozu 2007., Sanader je u Splitu u društvu premijera Bavarske Edmunda Stoibera, poručio Hrvatima da će u Europsku uniju ući 2009. godine.

Međutim, vrijeme je pokazalo da Hrvatska pregovore neće najvjerojatnije završiti do kraja 2009., a niti ostvariti članstvo. Naime, od trenutka okončanja pregovora treba proći još najmanje nekoliko mjeseci da hrvatski pristupni ugovor prođe ratifikaciju u svim zemljama članicama, pa je do sada najoptimističniji scenarij davao Sanaderu i Mesiću šansu da punopravno članstvo ostvare u 2010. godini. Slovenska blokada pregovora pokazala je da ni ta očekivanja nisu realna.

Prve su procjene, dakle, Hrvatsku smještale u EU već 2007. godine, ali Hannes Swoboda najavio je da Hrvatska članstvo može očekivati 2012. godine. Vrijeme će pkazati hoće li to uistinu biti ta godina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika