17.03.2009. / 07:22

Autor: Katarina Zorić

Mesić: Alternativa rješenju graničnog spora pred sudom je zamrzavanje

Hrvatski predsjednik u razgovoru je priznao da ga je slovenska politika iznenadila blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora jer su, kako je rekao, dvije zemlje tradicionalno imale prijateljske odnose

Mesić je naglasio kako svi moramo vjerovati međunarodnom sudu i vjerovati onome što on doneseMesić je naglasio kako svi moramo vjerovati međunarodnom sudu i vjerovati onome što on donese"Slovensko-hrvatski granični spor treba riješiti na temelju međunarodnog prava i pred međunarodnom sudskom ustanovom, a alternativa tomu moglo biti samo zamrzavanje spora, a ne donošenje rješenja koje bi bilo rezultat pritiska", izjavio je predsjednik Stjepan Mesić u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju u emisiji Polemika.

Naglasio je kako svi moramo vjerovati međunarodnom sudu i vjerovati onome što on donese. "Hrvatska prihvaća svaku odluku suda", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik u razgovoru je priznao da ga je slovenska politika iznenadila blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora jer su, kako je rekao, dvije zemlje tradicionalno imale prijateljske odnose. "Moram biti iskren, to u Hrvatskoj nitko nije očekivao", ustvrdio je Mesić.

Ocjenjujući da je sadašnja stanje u kojemu se pokušava iznuditi rješenje mimo međunarodnog prava za Hrvatsku neprihvatljivo, Mesić je rekao: "Hrvatska priznaje međunarodne institucije i sud, ali ako je to neprihvatljivo, onda predlažemo da se spor zamrzne, pa neka ga rješavaju neki drugi poslije nas."

Mesić se u raugovoru zapitao zašto bi Hrvatska popuštala Sloveniji ili Slovenija Hrvatskoj. "Izvoditi pritisak na Hrvatsku da pristane na nešto što nije utemeljeno na međunarodnom pravu, to nema smisla. Mi pod takvim pritiscima ne možemo dalje razgovarati o ulasku u Europsku uniju", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika