17.03.2009. / 13:42

Autor: Nacionalova redakcija

'Ameri odbili uhititi Karadžića i Mladića unatoč naredbi State departmenta'

Nedavno je objavljena knjiga Sučeljavanje s jugoslavenskim kontroverzama", čiji je Ingrao suautor. Epitet kontroverznosti knjizi je odmah po objavljivanju donijela osnovna hipoteza prema kojoj su se Pentagon i State department 'razišli' po pitanju uhićenja ratnih zločinaca, što je nalagao sam Daytonski sporazum

Radovan Karadžić i Ratko MladićRadovan Karadžić i Ratko MladićProfesor povijesti na američkom sveučilištu Charles Ingrao kazao je u izjavi za banjalučki 'Glas Srpske' kako su američke snage sustavno odbijale uhititi haaške bjegunce Ratka Mladića i Radovana Karadžića, čak i u situaciji kada je to State department izričito tražio.

"Američke snage su mogle uhititi Ratka Mladića u prvoj polovici 1996. godine, ali je vodstvo američke vojske izdalo naređenje da se ne uhićuje niti jedan optuženik za ratne zločine. Čak štoviše, dobili su naredbe da ih se klone i da ih nikako ne pokušavaju tražiti", rekao je Ingrao

Profesor Ingrao posljednjih godina istražuje pozadinu sukoba bivših jugoslavenskih država u 90-im godinama i način na koji se američka administracija, odnosno međunarodna zajednica, postavljala među zaraćenim stranama. Nedavno je objavljena knjiga Sučeljavanje s jugoslavenskim kontroverzama", čiji je Ingrao suautor. Epitet kontroverznosti knjizi je odmah po objavljivanju donijela osnovna hipoteza prema kojoj su se Pentagon i State department 'razišli' po pitanju uhićenja ratnih zločinaca, što je nalagao sam Daytonski sporazum. Drugim riječima, Pentagon se protivio uhićenjima, a State department to je vidio kao jedini način da se spriječe dodatni pokolji.

Osim teze o tomu da je Mladić primjerice mogao biti uhićen najmanje 20 puta, u knjizi je gotovo cijelo jedno poglavlje posvećeno poznatoj priči o sporazumu Karadžić-Holdbrooke. Riječ je o navodnom pisanom obećanju tadašnjeg američkog veleposlanika Holdbrooka utamničenom Karadžiću da nikada neće biti uhićen.

Prema Ingrau, prevladao je na kraju politički zaključak da se za dugoročni mir u BiH mora maknuti tadašnje vodstvo RS-a, odnosno Karadžić. Navodni je sporazum o detronizaciji Karadžića sastavljen u Beogradu, između Miloševića i Holdbrooka, pa je prema tvrdnji autora knjige s tim ciljem američki diplomat tvrdio da Karadžić neće biti uhićen. Karadžić se, nadalje tvrdi autor, nakon toga odlučio povući u zamjenu za anulaciju od zločina. Trenutačno, kako je poznato, na sudu u Haagu, Karadžić koristi prokušane metode ismijavanja i obezvrijeđenja te institucije, nerijetko viđene kod njegovog kolege Vojislava Šešelja, usput se pozivajući svaki put na taj sporazum kao ključ njegove obrane. Holdbrook takve teze i danas odbacuje kao deplasirajuće i neistinite.

Karadžić, kojemu se trenutačno sudi u Haagu za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom, uhićen je tijekom prošle godine u Beogradu. Tamo se krio pod lažnim imenom, i znatno drugačijim fizičkim izgledom. Bavio se alternativnom medicinom, izgledao kao druid, a skladan i miran život malog stana u beogradskom predgrađu ponekad je narušavao predavanjima o tome kako s kristalima izliječiti reumu. Ratko Mladić, kao što je poznato, i dalje se skriva pred pravosudnim tijelima, a prema posljednjim informacijama, koje su doduše objavili zločincima naklonjeni pojedini srpski tabloidi, već godinama živi u Beogradu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika