17.03.2009. / 14:11

Autor: Sandra Županić

Počela osma po redu Top stipendija za top studente

Ovogodišnji stipendijski fond dosegnuo je iznos od 1,52 milijuna kuna pa će biti dodijeljeno 38 stipendija, što je dosad najveći broj. Novost je da će najbolji student po izboru redakcije Nacionala dobiti stipendiju koja nosi naziv 'Top stipendija Ivo Pukanić'

Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim i glavna urednica Nacionala Sina Karli, potpisali su partnersku ugovor za Top stipendiju 2009/2010. Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim i glavna urednica Nacionala Sina Karli, potpisali su partnersku ugovor za Top stipendiju 2009/2010. Danas je u prostorijama zagrebačkog Rektorata svečanim potpisivanjem ugovora između utemeljitelja, tjednika Nacional i partnera akcije službeno započela osma po redu "Top stipendija za top studente".

Dugogodišnjim partnerima akcije Ini, Ingri, HRT-u, Vipnetu i Diners Clubu ove godine se pridružila i Hrvatska poštanska banka, a dodatne dvije stipendije za Sveučilište u Zadru i ove će godine osigurati dosadašnji regionalni partneri Turisthotel i Tankerkomerc te novi partner Tankerska plovidba.

Ovogodišnji stipendijski fond dosegnuo je iznos od 1,52 milijuna kuna pa će u skladu s tim biti dodijeljen do sada najveći broj stipendija, čak 38. Na svečanosti su predstavljene novosti poput toga da će najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju koja će nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom osnivaču tjednika Nacional koji je bio jedan od idejnih začetnika samog projekta.

Osim predstavnika osnivača i partnera akcije, na svečanosti potpisivanja sudjelovali su ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, rektori drugih hrvatskih sveučilišta te članovi svih Stipendijskih vijeća.

U ime osnivača akcije "Top stipendija za top studente" sve prisutne pozdravila je glavna urednica Nacionala Sina Karli, koja je istaknula da joj je izuzetno drago što je stipendijski fond svake godine sve veći. "Unatoč ekonomskoj krizi u akciji sudjeluju dosadašnji partneri Ina, Ingra, HRT, Vipnet i Diners Club, a novo pojačanje je Hrvatska poštanska banka. Stipendijski fond je najveći do sada, a Ina, Ingra i HRT nagrađuju po dva studenta više. Veliko hvala ministrima koji su nas podržali u tome da se ukine oporezivanje stipendija do 4000 kuna. Hvala svim partnerima i pripadnicima ekonomske zajednice. Za kraj poručujem svim studentima da se prijave za najbogatiju hrvatsku stipendiju", rekla je Sina Karli.

Unatoč gospodarskoj krizi svi partneri akcije izrazili su zadovoljstvo što već niz godina u njoj sudjeluju, o čemu je predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim rekao: "Ingra već osam godina sudjeluje u ovoj akciji i 'Top stipendija za top studente' značajan je doprinos akademskoj zajednici i cijelom društvu. Ova stipendija omogućuje mladim ljudima da lakše završe studij, ali i potiče izvrsnost jer je teško odabrati najbolje. U ovakvim teškim vremenima posebno treba ulagati u mlade."

Josip Guberina, ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a, također je izrazio zadovoljstvo što njegova kuća sudjeluje u ovoj akciji, a posebno mu je drago što je jednom od prošlogodišnjih stipendista omogućeno da održi koncert s ansamblom HRT-a.

Predstavnici tvrtki partnera Top stipendije, rektori sveučilišta, predstavnici veleučilišta i visokih škola s ministrima Božidarom Kalmetom i Draganom PrimorcemPredstavnici tvrtki partnera Top stipendije, rektori sveučilišta, predstavnici veleučilišta i visokih škola s ministrima Božidarom Kalmetom i Draganom PrimorcemTomislav Dragičević, predsjednik uprave Ine, istaknuo je da je "Top stipendiju za top studente" Ivo Pukanić pokrenuo kada su svi pričali o krizi znanja, a Ina se odmah uključila u akciju. "Drago mi je da Ina sudjeluje u ovoj akciji. Danas je ponovo vrijeme ekonomske krize, a do nje je došlo zbog krize morala i povjerenja. Banke su imale znanje ali nisu imale kontrolne mehanizme, na čijem popravljanju sad rade sveučilišta. Studenti danas sve više studiraju društvene znanosti, pa predlažem da se ovom stipendijom dodatno potiče edukacija za proizvodnju i obrazovanje radnika koji će biti konkurentni na stranom tržištu", rekao je Tomislav Dragičević.

Predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega rekao je da njegova banka namjerava podržavati akciju dugi niz godina: "Ulaganje u znanje je najbolja investicija i ako znanje bude prevladalo, svima će nam biti bolje."

Dubravka Jusić, direktorica korporativnih komunikacija u Vipnetu, istaknula je da njezina kompanija vjeruje u inovativnost i izvrsnost te su se uključili u "Top stipendiju" jer ona potiče upravo takve vrijednosti.

"Diners Club želi biti društveno odgovorna tvrtka. Mladi ljudi ne smiju osjetiti krizu, pogotovo kad se radi o ulaganju u znanje. Ovo je naš doprinos tome", rekla je Maja Rendulić , direktorica Sektora prodaje članstva u Diners clubu.

Boris Jurić, direktor trgovine u Tankerkomercu, i Ivo Mustać, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe, iskazali su svoje zadovoljstvo što mogu pomoći dodatnim stipendijama studentima sa zadarskog područja.

Svečanost potpisivanja završena je govorom ministra Primorca koji je rekao da mu je drago da stipendija koju je pokrenuo Ivo Pukanić ima dugogodišnji kontinuitet. "Poduzetnici mogu putem ove stipendije odmah uvidjeti da društvu donose dobro, ova je akcija prozorčić svjetla u krizi. Zadarske tvrtke koje sudjeluju u ovoj akciji trebaju biti primjer tvrtkama u drugim gradovima. Svi trebamo biti odgovorni u društvu, a ove su tvrtke to pokazale. Upravo na poticaj osnivača "Top stipendije za top studente" Vlada je ukinula porez na stipendije do 4000 kuna. U odnosu na iznose stipendija ministarstva ovo je zaista Top stipendija. Posebno me veseli povezivanje akademske i poslovne zajednice. Čestitam Sini Karli i svim ljudima koji na ovaj način participiraju u stvaranju nove Hrvatske", rekao je ministar Primorac.

Osim rekordnog stipendijskog fonda, novitet ovogodišnje stipendije su i novi, jasniji kriteriji za vrednovanje prijava svih studenata bez obzira na različitost studija koje pohađaju, a kojima će se služiti Stipendijsko vijeće prilikom odabira 100 finalista.

Sve informacije mogu se naći na web stranici www.topstipendija.net.

Predstavljanje akcije po sveučilišnim "Top stipendije" počinje već 24. ožujka u Zadru i to okruglim stolom na temu „Stipendije i studenti", na kojem će sudjelovati studenti, predstavnici Sveučilišta te gradskih i županijskih odjela za obrazovanje.

Pogledajte fotogaleriju

Vezane vijesti

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

Obavještavamo vas da ove godine nećemo biti u mogućnosti organizirati našu tradicionalnu akciju „Top stipendija za top studente“. Razlozi za takvu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika