17.03.2009. / 14:37

Autor: Hina

Pravomoćno smanjenje kazne: Krajišnik osuđen na 20 godina zatvora

Žalbeno vijeće potvrdilo je točke optužnice za deportiranje i prisilno premještanje nesrpskih civila tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995., a odbacilo prvotne točke optužnice koje se odnose na ubojstva i istrebljenje

Momčilo KrajišnikMomčilo KrajišnikBivšem predsjedniku skupštine bosanskih Srba Momčilu Krajišniku Žalbeno je vijeće Haaškog suda (ICTY) smanjilo u utorak kaznu na 20 godina zatvora, pošto je 27. rujna 2006. bio nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora, priopćio je ICTY.

Žalbeno vijeće potvrdilo je točke optužnice za deportiranje i prisilno premještanje nesrpskih civila tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995., a odbacilo prvotne točke optužnice koje se odnose na ubojstva i istrebljenje.

Predsjednik Žalbenog vijeća Fausto Pocar kazao je da je Krajišnik, bez obzira na to što je oslobođen više točaka optužnice, osuđen za ozbiljne zločine koji traže "oštru i primjerenu kaznu".

Žalbeno je vijeće odbacilo podneske optuženika i "prijatelja suda" da je Raspravno vijeće prekršilo Krajišnikovo pravo na pošteno suđenje.

Prvostupanjskom presudom iz 2006. bio je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti, ali je bio oslobođen optužbe za genocid.

Krajišnik je bio desna ruka političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Vezane vijesti

Haški sud odbio ranije puštanje Momčila Krajišnika na slobodu

Haški sud odbio ranije puštanje Momčila Krajišnika na slobodu

Haški sud (ICTY) odbio je ranije pustiti na slobodu bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momčila Krajišnika, optuženog za protjerivanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika