23.06.2009. / 13:01

Autor: Boris Bilas

Momčilo Krajišnik na Palama: Osuđeni ratni zločinac na slobodi 'iz humanitarnih razloga'

Najglasnije je u svom istupu bilo udruženje "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" koje ističe kako je dopuštenje Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Skupštine RS, da posjeti bolesnu majku "novi udarac na pravdu i korak dalje od pomirenja"

Momčilo Krajišnik se nakon devet godina vratio na PaleMomčilo Krajišnik se nakon devet godina vratio na PaleMomčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac, u ponedjeljak se nakon devet godina pojavio u Palama. Krajišnika je Haaški sud pustio na privremenu slobodu kako bi posjetio bolesnu majku.

Iduća tri dana Krajišnik će provesti u krugu obitelji, ali će, kako navode sarajevske Nezavisne novine, noći provesti u policijskoj stanici i cijelo će vrijeme biti pod pratnjom policije. Vlada Republike Srpske dala je i garancije da će se nakon tri dana Krajišnik vratiti u Haag na odsluženje kazne te snosi kompletne troškove Krajišnikova boravka na Palama.

Povratak optuženog ratnog zločinca u Bosnu i Hercegovinu potaknuo je i reakcije različitih udruga koje smatraju da je puštanje Krajišnika nedopustivo. Najglasnije je u svom istupu bilo udruženje "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" koje ističe kako je dopuštenje Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Skupštine RS, da posjeti bolesnu majku "novi udarac na pravdu i korak dalje od pomirenja".

"Još jednom Europa i svijet rade ustupke zločincima, ne obraćajući pažnju na žrtve i njihove osjećaje", stoji u priopćenju Pokreta te se u nastavku dodaje kako je sramotno da je ""jedna majka živog i zdravog zločinca bitnija od desetine tisuća uplakanih majki koje je onzavio u crno".

Podsjetimo Haaški je sud pravomoćno osudio Momčila Krajišnika na dvadeset godina zatvora, a prošlog je vikenda odobrilo njegov zahtjev za privremeno puštanje na slobodu "iz humanitarnih razloga".

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika