18.03.2009. / 15:53

Autor: Martina Čizmić

Podobnik: Hrvatska bez povlačenja sa okupiranog teritorija i mora neće ući u EU

Podobnik je ocijenio da bi zajednička izjava Slovenija i Hrvatske imala smisla samo u slučaju da se Hrvatska povuče iz okupiranih predjela

Marjan PodobnikMarjan Podobnik"Slovenija treba strane sugovornike otvoreno upoznati sa činjenicom, da Hrvatska bez povlačenja sa okupiranog teritorija neće moči ući u EU", rekao je direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik.

"Zajednička izjava o neprejudiciranju granice, koju je predložio Olli Rehn, imala bi smisla samo ukoliko se Hrvatska povuče sa okupiranih dijelova slovenskog teritorija i mora, ili barem ako nedvojbeno obeća da se sporni hrvatski zemljovidi i drugi dokumenti neće upotrebljavati u slučaju rješavanja graničnih pitanja pomoću međunarodne arbitraže ili pred nekim pravosudnim tijelom", rekao je Podobnik, a prenosi slovenski Dnevnik.

U suprotnom, smatra Podobnik, Slovenija ne smije otkloniti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora sa EU. Zavod je danas još jednom izrazio svoje zadovoljstvo, što je u slovenskom parlamentu prihvaćen zaključak u kojem stoji da je Slovenija prilikom osamostaljivanja imala izlaz na međunarodne vode i nadzirala cijeli Piranski zaljev, zaseoke na lijevoj obali Dragonje te područje na lijevoj obali Mure kod Hotize.

Takav zaključak onemogućava traženje rješenja graničnog pitanja u skladu sa dogovorom Drnovšek - Račan, jer bi se takvo rješenje kosilo sa zaključkom parlamenta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika