18.03.2009. / 16:26

Autor: Martina Čizmić

Slovenski Ustavni sud blokira ulazak Hrvatske u NATO?

SSN je na svojoj web stranici napisala da su u vezi sa inicijativom za početak postupka za ocjenu ustavnosti zakona dali i zahtjev za odgodu provedbe i izvršavanja zakona o ratifikaciji protokola o pristupu Republike Hrvatske u NATO

SSN ne odustaje od prikupljanja potpisa za referendumSSN ne odustaje od prikupljanja potpisa za referendumUstavni sud Slovenije prihvatio je inicijativu Stranke slovenskog naroda za ocjenu ustavnosti zakona o referendumu. Oni predlažu privremenu suspenziju izvršavanja zakona o ratifikaciji protokola o pristupu Hrvatske u NATO, o čemu će sud odlučiti tijekom sljedećeg tjedna.

SSN je na svojoj web stranici napisala da su u vezi sa inicijativom za početak postupka za ocjenu ustavnosti zakona dali i zahtjev za odgodu provedbe i izvršavanja zakona o ratifikaciji protokola o pristupu Republike Hrvatske u NATO.

"Ukoliko ustavni sud pravovremeno odluči o tom zahtjevu i time osigura temeljno pravo slovenskih glasača i glasačica, to znači da će ratifikacija biti odgođena na toliko koliko bude trebalo da se zakon o referendumu uskladi sa Ustavom i nama će omogućiti odgovarajući način prikupljanja potpisa", pišu iz SSN-a.

Inicijativa za provjeru ustavnosti, prema tvrdnji SSN-a temelji se na nekoliko primjera ustavne prakse iz prošlosti, prije svega na konkretnim i praktičnim primjerima ponovnog kršenja prava na referendum, zbog čega je dosadašnji pokušaj prikupljanja potpisa bio neuspješniji no što je mogao biti.

Temeljni neustavni element u sadašnjem referendumu, prema tvrdnjama SSN-a, predstavljaju upute ministarstva unutarnjih poslova i drugih ministarstava, koje ne nude pravnu sigurnost.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika