19.03.2009. / 12:06

Autor: Nacionalova redakcija

Reuters analizira: Posrnulu crnogorsku ekonomiju spašava Pamela Anderson

Uz ozbiljne prognoze gospodarske stagnacije koje bi mogle pogoditi Crnu Goru, Reuters poentira kako bi ova prsata starleta, ponajprije poznata kao spasiteljica utopljenika u seriji Baywatch i kolegica Mitcha Buchannona, mogla biti od velike koristi, pošto je pokazala interes za krupnijim investicijama u Crnoj Gori

Pamela Anderson: Bivša kolegica Mitcha Buchannona i buduća spasiteljica crnogorske ekonomijePamela Anderson: Bivša kolegica Mitcha Buchannona i buduća spasiteljica crnogorske ekonomijeAnalizirajući gospodarsku sliku Crne Gore koja već pokazuje ozbiljne naznake kraha, britanska agencija Reuters došla je do zaključka kako bi veliki utjecaj na njihovu ekonomiju mogla spasiti - Pamela Anderson. Crna Gora u posljednje vrijeme bilježi pad zanimanja za turizam, posrnuli ruski oligarsi predvođeni Olegom Deripaskom odlaze iz te zemlje, a dojučerašnji izvoz iz dana u dan sve je manji, procjena je analitičara. U trenutku kada druge privredne grane koje bi trebale uvjetovati gospodarski rast utjecajem krize postaju ozbiljno narušene, turizam se dakle spominje kao jedan od glavnih (ili preostalih) aduta za ovu malu državu, što nije daleko od istine ni za Hrvatsku. Pritom bi kratkoročne i velike investicije mogle imati jednu od ključnih uloga.

Uz ozbiljne prognoze gospodarske stagnacije koje bi mogle pogoditi Crnu Goru, Reuters poentira kako bi ova prsata starleta, ponajprije poznata kao spasiteljica utopljenika u seriji Baywatch i kolegica Mitcha Buchannona, mogla biti od velike koristi, pošto je pokazala interes za krupnijim investicijama u Crnoj Gori. Pritom se spominje njezino potencijalno investiranje u vojnozdravstveni centar u Meljinama, kao i izgradnju poslovnog kompleksa u Podgorici. Pamela je najavila dolazak tijekom svibnja, a ukoliko se ostvare planovi, bio bi to za početak jedan od većih financijskih prihoda za crnogorske aktualne prilike, što je prema analitičarima jedan od realnijih recepata za dobivanje nasušno potrebnog novca.

No, prema objektivnim procjenama, Reuters ipak ističe kako su male šanse da će ove godine biti ikakvog gospodarskog rasta u Crnoj Gori, za razliku od prošle godine kada je on iznosio osam posto. Zbog toga je izgledno da će politička vrhuška pomoć tražiti od MMF-a, i to oko 200 do 300 milijuna eura pozajmice. To je drugim riječima 10 posto BDP-a, odnosno pravi šok za 650.000 stanovnika, piše Reuters, ističući kako je znatan utjecaj krize na ovu zemlju bio očekivan, obzirom na izvore iz kojih se do sada dolijevao osnovni kapital.

Nakon odcjepljenja od Srbije, Crna Gora je svake godine bilježila rast, ponajprije zahvaljujući postratnim dolaskom inozemnih investitora, koji su milijunske iznose ulagali u gospodarstvo, a ponajprije turistički sektor. Crna Gora je postala zanimljiva tranzicijskim ruskim multimilijarderima, investicijski fondovi sa zapada polako su ulazili na tržište, što se vidljivo odražavalo na gospodarski rast. No, financijska kriza se dogodila na globalnom planu, pa se Crna Gora koja je ovisila od vanjskih investitora i mogućnosti vanjskog zaduživanja, našla u problemima. Posljedično, kreditni rejting se pogoršao, pa nevolje dolaze sa svih strana. Ako se analiziraju brojke, posebno je vidljiva važnost turističke sezone na cjelokupnu državu. Sa milijun posjetitelja svake godine, turizam je financijski u BDP-u sudjelovao sa oko jednom četvrtinom.

No, hotelijeri već sad bilježe znatno smanjenje rezervacija za predstojeće ljeto, a kao jedan od glavnih razloga tomu spominje se pad interesa ruskih bogataša, jer je tamošnja ekonomija doživjela jedan od većih udara krize u svijetu. Problem je utom veći ako je poznato da Rusi drže sljedeći veliki izvor državnih prihoda, aluminijski sektor, koji u BDP-u doprinosi sa čak 40 posto. Trenutačno država traži investitore za modernizaciju cestovne infrastrukture, obnovu luke Bar, crnogorske željeznice, kao i financijske injekcije za zrakoplovnu tvrtku „Montenegro airlines”. U potrazi za nužnim kapitalom, Crna Gora bi mogla profitirati djelomičnom prodajom Elektoprivrede, najavljenom za ovu godinu. Kao drugi interventan izvor novca, uz MMF se spominju injekcije iz Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika