21.03.2009. / 15:49

Autor: Dean Sinovčić

Vatikan će bojkotirati novi film Toma Hanksa

"Anđeli i demoni" novi je film rađen po knjizi Dana Browna kojeg će Vatikan bojkotirati, kao što je učinio i sa filmom "Da Vincijev kod"

Tom Hanks i Armin Muller-Stahl u sceni filma "Anđeli i demoni" redatelja Rona HowardaTom Hanks i Armin Muller-Stahl u sceni filma "Anđeli i demoni" redatelja Rona HowardaU slijedećih nekoliko dana očekuje se da će Vatikan službeno pozvati na bojkot filma «Anđeli i demoni» redatelja Rona Howarda s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Radi se o filmu koji je snimljen na temelju knjige Dana Browna prema kojem je Howard već snimio film «Da Vincijev kod» 2006. godine. Film «Anđeli i demoni», čija je svjetska premijera predviđena za 15. svibanj, ima iste likove kao i film «Da Vincijev kod» a događaji iz filma «Anđeli i demoni» prethode događajima iz filma «Da Vincijev kod».
Naime, list «Avvenire», službeni list Vatikana, u svom broju od petka objavio je kako crkva ne može odobriti prikazivanje ovog filma. Torinski list La Stampa otišao je korak dalje i objavio je da će Vatikan uskoro pozvati na bojkot filma. Međutim, u istom tekstu, La Stampa citira nadbiskupa Velasia De Paolisa koji upozorava da bi time moglo doći do «bumerang efekta» jer će publika upravo zbog bojkota crkve htjeti vidjeti ovaj film. Njegove sumnje nisu bez temelja jer je Vatikan pozvao i na bojkot filma «Da Vincijev kod» pa je ovaj svejedno u svjetskim kinima zaradio 760 milijuna dolara.
U ovom trenutku služba za odnose s javnošću Vatikana odbila je komentirati ove napise. Podsjetimo, prilikom snimanja filma «Anđeli i demoni», producenti su željeli snimiti neke dijelove filma u Vatikanu, ali su bili odbijeni.
Radnja knjige «Anđeli i demoni», objavljene 2000. godine, započinje godinu dana prije nego što je riješen Da Vincijev kod, kada je Robert Langdon, renomirani simbolog s Harvarda, pozvan u poznati švicarski istraživački institut CERN kako bi dešifrirao zagonetni simbol utisnut na prsima ubijenog fizičara. Langdon otkriva da je riječ je o drevnom tajnom bratstvu, Iluminatima, koje je krenulo u konačni osvetnički napad na Katoličku crkvu, pripreman, očito, stoljećima.
U daljem tijeku događaja Robert Langdon se udružuje s kćerkom ubijenog svećenika, lijepom i tajanstvenom znanstvenicom Vittoriom Vetrom. U očajničkoj trci s vremenom, u ludom lovu na davno zaboravljeno leglo Iluminata, njih dvoje će jureći kroz zapečaćene vatikanske kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale i najtajnije svjetske grobnice zajedničkim snagama pokušati spasiti Vatikan od potpunog razaranja.
Pogledajte foršpan filma «Anđeli i demoni»:

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika