23.03.2009. / 14:19

Autor: Martina Čizmić

NY Times: Ovo je Balkan i tu se svaki komadić zemlje broji

"Ovo je Balkan i tu se svaki komadić zemlje broji", pojašnjava novinaru Kalin čija je gostionica dijelom u EU, a dijelom nije

NY Times slikovito je prikazao komplicirane hrvatsko-slovenske odnoseNY Times slikovito je prikazao komplicirane hrvatsko-slovenske odnoseUgledni američki dnevnik New York Times u današnjem se izdanju osvrnuo na slovenko-hrvatske odnose. Novinar NYTimesa slikovito je opisao problematiku granice između Hrvatske i Slovenije na primjeru 180 godina stare gostionice u kojoj gosti jedu u Sloveniji, ali na WC idu u Hrvatskoj.

"To čine zbog komplicirane prošlosti i geografske greške. Da bi spriječio bilo kakvu zabunu, vlasnik gostionice, Saša Kalin, na podu je nacrtao žutu crtu koja predstavlja granicu između dvije zemlje", piše u članku.

"Ovo je Balkan i tu se svaki komadić zemlje broji", pojašnjava novinaru Kalin čija je gostionica dijelom u EU, a dijelom nije.

Tamo gdje Slovenija završava, Hrvatska počinje, i to bi, piše novinar NYTimesa, trebala biti normalna stvari, ali odjednom je postalo pitanje od geopolitičke važnosti. Granični spor star gotovo 20 godina sada prijeti zaustavljanjem istočnih država u njihovom približavanju Europskoj uniji i NATO-u.

Granični spor vrti se oko rješavanja granice na moru, koja je dugačka poput nekoliko igrališta za nogomet te oko nekoliko malih sela na sjeveru istarskog poluotoka. Tematika koja je potpuno nerazumljiva prosječnom Amerikancu, ali je za "ponosne Slovence i Hrvate na tom području, koje su dugo obilježavali krvavi sukobi zbog zemlje, smrtno ozbiljna", piše NYT.

"Temelj spora je područje u Piranskom zaljevu, koje obuhvaća oko osam kvadratnih milja Jadranskog mora. Hrvati žele povući granicu po sredini zaljeva, čemu se Slovenija protivi, tvrdeći da bi to onemogućilo neometan pristup otvorenom moru", navodi NYT i pojašnjava kako su upravo Slovenija i Hrvatska jedine dvije zemlje na Balkanu koje se tijekom 90-ih godina nisu međusobno borile.

No, ističe NYT, rivalitet postoji. Slovenci, koji su ponosno na svoju srednjeeuropsku etiku, Hrvate prikazuju kao lijene i pretjerano nacionalističke, koji ne poštivaju zakon. Hrvati, s druge strane, ismijavaju Slovence da su preozbiljni, ali i da im je država mala.

NY Times je opisao i kronologiju slovenske blokade ulaska Hrvatske u NATO i EU i donosi nekoliko izjava savjetnika za pitanje granice iz obje države.

Na kraju se ponovno vraća na gostionicu s početka teksta i veoma slikovito opisuje trenutno stanje.

"U kišno popodne, dva slovenska granična policajca sjede ispred gostionice. Mogli su namirisati jelo iz kuhinje ali se nisu usudili ući. 'Nikada ne idem jesti unutra', kaže jedan od nji. 'Da uđem, mogao bi nehotice stati na hrvatski teritorij i izazvati međunarodni incident', kaže slovenski policajac i tako najbolje pokazuje do koje su mjere odnosi između zemalja zategnuti", zaključuje NY Times.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika