24.03.2009. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija

Seksi ili ne: Muškarci (ne)vole duhovite žene

Sposobnost zbijanja šala je sjajna stvar i moćno zavodničko oružje. Ali samo u rukama muškaraca. Dok cure vole duhovite tipove, dečkima ženska duhovitost nije seksi.

Smijeh je najbolja spona s okolinomSmijeh je najbolja spona s okolinomCsilla Horvath (34) uspješna je komičarka u Austriji. Na njenim nastupima u barovima posjetitelji se od srca nasmiju. No, od smisla za humor Csilla nema koristi u ljubavnom životu, za razliku od njenog kolege Alana.
"Kad se upoznam s nekim muškarcem, stvari se dobro odvijaju sve do trenutka kad me vidi na pozornici. Nakon toga, priči dolazi kraj", veli ova privlačna brineta, za koju nitko ne bi rekao da ima ljubavnih problema.

"Na turnejama po inozemstvu uočila sam da muški komičari imaju sjajnog uspjeha sa ženama. I mom prijatelju Alanu svake godine pristupaju deseci žena s raznim prijedlozima, dok je meni u 10 godina samo jedan obožavatelj prišao i tražio me telefonski broj."

U anketama i muškarci i žene tvrde da im je nečiji smisao za humor važan faktor privlačnosti, no poimanje smisla za humor razlikuje se od jednog do drugog spola.

"Nije da muškarci ne vole duhovite žene, dapače. Međutim, ne u ljubavnoj vezi", tvrdi talijanski psiholog Daniele Vialli.

"Prosječan muškarac traži da žena ima smisao za humor utoliko što voli da se ona smije njegovim šalama i dosjetkama. Muški je ego vrlo krhka biljka, koju ženski smijeh zalijeva i pomaže da raste. Žene pak žele muškarca koji njih nasmijava", dodaje.

Duhovitost znači bistrinu

Muškarac je obično taj koji osvaja i stoga traži signale da se dopada ženi. Njen smijeh povodom njegovih "fora" sugerira mu upravo to.

Iako se muškarac može krasno zabaviti u društvu šaljive žene, uživanje u njenom humoru mnogo mu je manje značajno od potvrde vlastite privlačnosti u njenim očima. A jedna od važnih potvrda je njeno smijanje, a ne njena vještina nasmijavanja.

Žena pak traži muškarca koji je sposoban brinuti se o zajedničkom potomstvu te ga ocjenjuje na temelju naznaka genetske kvalitete. Jedan pokazatelj je visoka simetrija lica i tjelesna građa s naglašenim prsnim košem i glatkim trbuhom. Drugi je pokazatelj inteligencija, čiji je simbol upravo duhovitost.

"Duhoviti su muškarci privlačni utoliko što odaju bistrinu i kreativnost", napisao je Rod Martin, predsjednik Međunarodnog društva za proučavanje humora i autor istraživanja o različitom poimanju humora kod spolova.

Zato se duhovite žene žale da privlače manju pažnju od intelektualno manje istaknutih suparnica, kao što svjedoči zgodna Luana Kramarsich (29) iz Rijeke.

"Živcira me što praznoglavke koje se samo kikoću prolaze kod dečki bolje od mene. Ja sam u stanju pričati s muškarcem inteligentno i s humorom. A one? Nedužno ga pogledaju, zabace kosu i vedro se nasmiju uz komentar, 'što si ti duhovit'. Očito je njihov pristup bolji od mojega."

Žene koje uspješno zbijaju šale muškarci radije vide kao prijateljice, nego kao partnerice. Nije isključeno da je u igri upravo suprotan mehanizam od onog koji djeluje kod ženskog izbora partnera. I kod nježnijeg je spola humor pokazatelj inteligencije, no muškarcima možda ne treba osobito inteligentna žena - ili ih čak obeshrabruje.

Kad humor ne pomaže?

U dugoročnim vezama, humor postaje dio privatnog jezika između dvoje ljudi.

Smijeh pokazuje koliko jedna osoba voli drugu osobu, koliko se slaže s njom ili koliko joj vjeruje.

Već i značajan pogled upućen partneru na drugi kraj sobe može ovome izmamiti osmijeh na lice. Takva se komunikacija može promatračima doimati površnom, no kod dvoje umiješanih ljudi dokazuje visok stupanj intimnosti.

Humor može ublažiti napetost i pružiti brzo olakšanje, kao otvaranje prozora u zagušljivoj sobi. Međutim, da bi humor mogao igrati ljekovitu ulogu u vezi, potrebna je suglasnost između partnera u pogledu situacija i količine humora koja je dopuštena.

Najveća je opasnost od raspada veza u kojima je jedan partner duhovit, a drugi je nezadovoljan u vezi. U takvom slučaju muški humor ne pomaže, jer žena ima osjećaj da partner izbjegava ozbiljan razgovor.

"Muškarac mora naučiti brzo čitati njene znakove i prepoznati kad je zbijanje šala zabranjeno i kad valja biti ozbiljan", zaključuje Rod Martin. (O. P.)

Humor kao mamac

Istraživanja su utvrdila da je humor za muškarca način da skreće pažnju na sebe te da omalovažava druge muškarce, ako se nalaze u blizini. Ženama pak humor služi za uspostavu i učvršćenje spona s okolinom. One rijetko zbijaju neslane šale ili primjenjuju humor radi ponižavanja drugoga.

Smiješ se? Želim te!

Žena želi muškarca koji proizvodi humor, a muškarac ženu koja je na humor prijemčiva. Jedno je njemačko istraživanje potvrdilo da je pri susretu muških i ženskih neznanaca količina ženskog smijeha ukazivala na njeno zanimanje za njega. Također, što se žena više smijala, to je muškarac jače želio da se opet nađe s njom. Međutim, količina muškog smijeha nije imala nikakve veze s njegovim zanimanjem za ženu.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika