25.03.2009. / 17:42

Autor: Hina

EU Srbiji pomaže sa 120 milijuna eura

Đelić je rekao kako je u ime srbijanske vlade tražio pomoć od 120 milijuna eura a da bi odobreni iznos mogao biti i veći, te da će razina ukupne potpore biti definirana nakon dolaska misije EU

Božidar ĐelićBožidar ĐelićPotpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić izjavio je da je Europska komisija Srbiji odobrila proračunsku pomoć za 2009. i 2010. godinu te da bi prve odluke o dodjeli pomoći mogle biti donesene u srpnju, prenijeli su u srijedu beogradski elektronički mediji.

Đelić je, nakon razgovora s europskim povjerenikom za financije Joaquinom Almuniom u Bruxellesu, kazao da će pomoć biti osigurana dijelom iz pretpristupnog fonda EU a dijelom iz fonda Unije za makrofinancijsku potporu, kao i da će iznos pomoći biti utvrđen tijekom travnja, kada bi izaslanstvo EU trebalo posjetiti Beograd.

"I u ovim trenutcima krize Europska komisija pokazuje da je budućnost Srbije važna za EU, a za nas je veoma važno da poduzimamo korake i da dobivamo potporu iz svih izvora, uključujući EU", rekao je Đelić.

Dodao je kako je u ime srbijanske vlade tražio pomoć od 120 milijuna eura a da bi odobreni iznos mogao biti i veći, te da će razina ukupne potpore biti definirana nakon dolaska misije EU.

Potpredsjednik srbijanske vlade zatražio je od Europske komisije potporu za dogovor s privatnim europskim bankama u Srbiji, kako bi one odgodile plaćanje dospjelih dugova srbijanskih privatnih tvrtki u svoti od pet milijardi eura u ovoj godini.

Đelić je također zatražio da te banke sudjeluju u potpori u svrhu prevladavanja srbijanskog proračunskog deficita, ocijenivši da bi to bio "čimbenik solidarnosti", imajući u vidu da su te banke ostvarile znatne profite u Srbiji i da je, kako je rekao, održanje gospodarske stabilnosti Srbije zajednički interes.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika