27.03.2009. / 16:00

Autor: Hina

Kenijci pustili Zagrepčanina Mejaškog i priznali da su pogriješili

Kenijska policija priopćila je da će uhićenik biti prebačen iz Mombase u Nairobi i najavila je u 13 sati po lokalnom vremenu i press konferenciju u Nairobiju

Igor Mejaški i Ratko Mladić fizički si sličeIgor Mejaški i Ratko Mladić fizički si sliče

Nakon što je otkriveno da se iza identiteta uhićenika u Keniji ne krije osoba odgovorna zbog zločina na Balkanu, već Zagrebčanin Igor Mejaški, on je danas pušten pod obrazloženjem da je došlo do greške u zamjeni identiteta, prenosi AP.

Podsjetimo, kenijska policija objavila je u petak u Mombasi da je osoba koju je uhitila dan ranije, a za koju vjeruje da ju traži Međunarodni kazneni sud za područje bivše Jugoslavije, 60-godišnji Igor Mejaški, prenosi britanska agencija Reuters iz Kenije.

Kenijski policijski dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, za Reuters je ustvrdio da je uhićena osoba "već dugo tražena i da je uhićena nakon temeljite istrage snaga sigurnosti".

Haaški sud (ICTY) traži još samo dvije osobe - bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića i bivšeg vođu pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića, a prema snimci Reutersove televizije iz siječnja 2008. godine nema nikakve fizičke sličnosti između Mejaškog i Mladića ili Karadžića.

Mejaški je u vrijeme Domovinskog rata bio u Keniji i slao humanitarnu pomoć u Hrvatsku. U Keniji živi posljednje 23 godine i ima uspješnu ronilačku agenciju i sportski centar. Prema neslužbenim informacijama, Mejaški je u Mombasi omiljena osoba, koju već smatraju domaćim čovjekom.

Navodno je za uhićenje zaslužan vlasnik hotela 'Whitesands' u kojem Mejaški ima svoju agenciju, a vlasnik hotela ju je htio otkupiti. Vlasnik je, navodno, htio ucijeniti te mu je ponudio veoma mali iznos za otkup posla. Kako je Mejaški to odbio, pretpostavlja se, da ga je vlasnik prijavio policiji kao ratnog zločinca.

Kenijska policija priopćila je da će uhićenik biti prebačen iz Mombase u Nairobi i najavila je u 13 sati po lokalnom vremenu i press konferenciju u Nairobiju.

Igor Majeski o kenijskom turizmu

Ivan Majeski uhićen u Keniji

Ivan Majeski uhićen u Keniji

Uhićenje muškarca za kojeg se mislilo da je Mladić ili Hadžić

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika