27.03.2009. / 14:54

Autor: Hina

Žbogar: Novi prijedlog EK je samo dopunjena verzija prvoga

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavio je u srijedu navečer Hrvatskoj i Sloveniji novi kompromisni prijedlog za rješenje pitanja graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na koji bi obje strane trebale ubrzo odgovoriti

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u petak da se novi kompromisni prijedlog Europske komisije za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora ne razlikuje puno od prvotnog prijedloga, ali da sadrži neke dopune.

"Nije puno drukčiji, ali sadrži neke dopune", rekao je Žbogar nakon doalska na neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova u češkom mjestu Hluboka na Vltavi. Ministri će u subotu, drugi dan sastanka razgovarati o proširenju i zapadnom Balkanu.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavio je u srijedu navečer Hrvatskoj i Sloveniji novi kompromisni prijedlog za rješenje pitanja graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na koji bi obje strane trebale ubrzo odgovoriti. Pojedinosti o sadržaju novoga prijedloga nisu poznate.

Rehn je u siječnju ponudio Hrvatskoj i Sloveniji da se stručna skupina na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem uključi u rješavanje graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu nakon čega je Rehn započeo razgovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala ta skupina.

Dosad su održana četiri kruga pregovora, ali još uvijek nema rezultata, zbog čega je češko predsjedništvo moralo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju predviđenu za petak, 27. ožujka. Češko je predsjedništvo zakazalo novu pristupnu konferenciju za 24. travnja do kada očekuje napredak u pokušajima deblokiranja pregovora.

"Pregovori se vode od siječnja u vrlo uskom krugu i većina država članica ne zna kako teku ti pregovori i u kojem smjeru idu. Sada, nakon tri mjeseca države članice žele dobiti informacije o tome da vide gdje smo i vodi li taj proces nekamo", rekao je Žbogar, odgovarajući na pitanje smatra li nekom vrstom pritiska što će se na ministarskoj razini razgovarati o slovenskoj blokadi.

"Mislim da je neformalni susret ministara vanjskih poslova prava prigoda da se o tome razgovora i da mi iznesemo svoja stajališta", rekao je Žbogar.

Istaknuo je da je Slovenija spremna nastaviti pregovore s Europskom komisijom i Hrvatskom.

"Napravili smo veliki korak naprijed, u zadnje vrijeme se intenzivno sastajemo i mislim da stvari idu u pravom smjeru, ali naravno ostalo je još mnogo pojedinosti koje treba uskladiti", rekao je Žbogar izrazivši očekivanja da će zemlje članice EU-a podržati taj proces, "koji je sada jedini na stolu i na koji se svi trebaju usredotočiti".

Upitan sadrži li novi Rehnov prijedlog načelo pravičnosti, na čemu Slovenija ustraje u rješavanju pitanja granice na moru, Žbogar je rekao: "Poznata su naša stajališta i naši uvjeti, ništa još nije usklađeno".

Žbogar je rekao da se u trojnim pregovorima Komisije, Hrvatske i Slovenije razgovara o zaključivanju posebnog sporazuma kojim bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon 25. lipnja 1991. kada su obje zemlje proglasile neovisnost ne prejudicira granicu.

"Nikada se nije razgovaralo o posebnoj izjavi, nego smo razgovarali o tomu da li potpisati neki posebni sporazum o nevaženju dokumenata nakon 25. lipnja 1991. ili ga uključiti u širi dio dogovora o posredništvu", rekao je slovenski ministar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika