27.03.2009. / 18:09

Autor: Martina Čizmić

Rusi planiraju vojskom štititi Arktik

Kako bi zaštitila svoje interese, Moskva je počela ozbiljno razmišljati o osnivanju vojnih trupa koje bi poslala u regiju

Ruski politički vrh razmišlja o zaštiti Arktika vojskomRuski politički vrh razmišlja o zaštiti Arktika vojskomRusija svoje interese na Arktiku planira zaštiti vojskom, ako je za vjerovati dokumentu koji je objavljen na stranicama nacionalnog vijeća sigurnosti.

Moskva očekuje da će do 2020. godine Arktik postati glavni izvor sirovina, prije svega nafte i plina. Takva odluka, mogla bi uzbuniti i druge države koje planiraju iskorištavati područje ispod Arktika.

Kako bi zaštitila svoje interese, Moskva je počela ozbiljno razmišljati o osnivanju vojnih trupa koje bi poslala u regiju.

Zbog klimatskih promjena, Arktik postaje sve dostupniji za bušenje i crpljenje nafte, čime je postao strateški veoma važno mjesto za Rusiju.

No, Rusija nije jedina koja graniči sa Sjevernim Polom. I Kanada, Danska, Norveška i SAD već su bacile oko na oko 90 milijardi barela nafte koje se, procjenjuje se, skriva ispod Arktika.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika