28.03.2009. / 16:15

Autor: Hina

Europska unija podržala prijedlog Ollija Rehna

U posebnoj izjavi za finske novinare, Rehn je rekao kako se nada da će "Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti". Rekao je da do ponedjeljka navečer očekuje odgovor od obiju strana na svoj novi kompromisni prijedlog i da će u sljedeću srijedu u Bruxellesu razgovarati o tome s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom

Rehn je rekao kako se nada da će "Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti"Rehn je rekao kako se nada da će "Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti"Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u subotu zadovoljstvo potporom koju je dobio od ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a za svoje napore na rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

"Važno je da su ministri zemalja članica podržali inicijativu i napore na rješavanju graničnog pitanja i na uklananju blokade hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Rehn koji je u subotu o stanju svojih razgovora s Hrvatskom i Slovenijom izvijestio šefove diplomacija zemalja članica, okupljene na neformalno sastanku u češkom mjestu Hluboka na Vltavi.

U posebnoj izjavi za finske novinare, Rehn je rekao kako se nada da će "Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti". Rekao je da do ponedjeljka navečer očekuje odgovor od obiju strana na svoj novi kompromisni prijedlog i da će u sljedeću srijedu u Bruxellesu razgovarati o tome s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Pojedinosti o sadržaju novog prijedloga još nisu poznate. Rekao je samo da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci.

Rehn nije htio komentirati ideju austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera da se u hrvatsko-slovenskom sporu treba razdvojiti pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

"Ne komentiram izjave ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Pokušavamo naći rješenje kroz tihu diplomaciju kako bi uklonili prepreke tako da Hrvatska može zaključiti tehničke pregovore prema predviđenom rasporedu", rekao je.

Rehn je ponovio da je još uvijek moguće dovršiti pregovore do kraja 2009., ako se pitanje blokade riješi u dogledno vrijeme i ako Hrvatska nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji.

"Podupiremo posredničku aktivnost povjerenika Rehna ali vrijeme istječe i ne možemo čekati dovijeka", izjavio je potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexandr Vondra, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Zamoljen da komentira Spindeleggerovu ideju o razdvajanju pitanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru Vondra je odgovorio: "Mislim da ne možemo te dvije stvari držati zajedno zauvijek. Mora ih se razdvojiti".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika