30.03.2009. / 14:34

Autor: Andrea Belin

Kakve li razlike: Što misli muški mozak, a što ženski

Činjenica da vas vaš najdraži ponekad ne razumije ne govori da on to ne želi jer mu i nije previše stalno, on doista nema pojma o čemu vi govorite. Povremeno se događa i obrnuto, a za sve je kriv genetski kod

Ponekad se uistinu ne razumijemoPonekad se uistinu ne razumijemoKoliko ste puta rekli: "Ah, taj muški mozak" i nikada vam nije bilo jasno zašto se, unatoč činjenici da govorite istim jezikom, u nekim stvarima ne razumijete. Upravo zbog toga što mozak muškaraca i žena različito funkcionira. Stručnjaci tvrde da se ne razlikuju samo po strukturi nekih dijelova već i po strukturi neuronskih krugova i kemijskih spojeva koji prenose informacije od jednog do drugog neurona.

Dakle, neke karakterne osobine nasljeđujemo genetski, no ipak većina njih ovisi o sredini u kojoj se nalazimo.
Saznajte koje su jače strane svake žene i po čemu se razlikujemo od muškarca. Pritom ne zaboravite, suprotnosti se privlače!

Mozak žene u cjelini ima više neurona koji im omogućuju bolje kombiniranje i povezivanje informacija. No, ono što i nije baš pohvalno je da žene mnogo više od muškaraca pate od depresije. Pretpostavlja se da je to zbog manjka hormona serotonima koji regulira raspoloženje. Ženski mozak ima veću sposobnost pamćenja emotivnih doživljaja i sitnih detalja.

Kada su muškarac i žena iste konstitucije i rasta, mozak muškarca je nešto veći od ženskog. Ipak, veza između ove činjenice i kognitivnih sposobnosti ne može se time objasniti. U prosjeku, razina nteligencije (IQ) kod predstavnika oba spola je isti.

Jače strane žena

1. Zapažanje
Žene bolje čuju i usvajaju veći dijapozon zvukova.
2. Vještina ruku
Žene bolje i brže rješavaju zadatke koji zahtjevaju precizniju koordinaciju pokreta.
3. Bolje pamćenje
Kod žena je bolje razvijena memorija. Kao spužve upijaju riječi nekog pročitanog teksta. Mnogo puta ste sigurno bili u situaciji kada je zanijekao neke svoje izgovorene riječi, a vi točno znate u kojoj prilici i kojim redom ste ih od čuli.
4. Komunikacijske sposobnosti
Žene su bolje u svemu što ima veze s komunikacijom. One manje zamuckuju i izuzetno je malen broj onih koje pate od disleksije (poremećaj u učenju čitanja). One mnogo bolje tumače neverbalne znakove kao što su izraz lica i govor tijela.

Jače strane muškaraca

1. Bolja orjentacija
Oni lakše odabiru pravac kretanja jer su žene više orijentirane prema konkretnim objektima. Ali, kada ih kasnije pitate kojim putem su išli i kakav je bio primjerice pejzaž, neće znati.
2. Bolji su u geometriji
Bolje rješavaju geometrijske zadatke.
3. Preciznije pogađaju cilj
Bolje barataju oružjem, pogađaju mete i hvataju predmete u letu.
4. Pragmatičniji su i oštriji
Oni su usmjereni ka cilju, pragmatični su i usredotočeni na akciju. Lakše donose odluke i lakše biraju.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika