30.03.2009. / 13:28

Autor: Nacionalova redakcija

Doris Pack: Hrvatska ulazi u EU 2012., a Srbija 2014.

Europarlamentarka iz redova njemačkog CDU-a komentirala je odluku predsjedništva stranke o prihvaćanju stranačkog programa za iduće izbore za Europski parlament, u kojem se ta stranka zauzima za prekid proširenja Europske unije osim za Hrvatsku

Doris PackDoris PackObustava prijema Srbije u Europsku uniju do 2014. godine ne znači i zaustavljanje procesa integracije, izjavila je zastupnica njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Europskom parlamentu Doris Pack, a prenosi beogradski Blic.

Doris Pack komentirala je odluku predsjedništva CDU-a o prihvaćanju stranačkog programa za iduće izbore za Europski parlament, u kojem se ta stranka zauzima za prekid proširenja Europske unije osim za Hrvatsku.

"Ono što piše u dokumentu CDU-a je da neće biti novih proširenja Europske unije u sljedećih pet godina, a to Srbiji ništa ne mijenja", rekla je Pack i dodala da obustava prijema do 2014. godine ne znači i obustavu predstojećih faza procesa eurointegracija, koje za Srbiju zbog tehničkih razloga ne mogu trajati manje od pet godina, kao što je to bio slučaj i s Hrvatskom.

"Hrvatska je počela pregovore prije pet godina i možda će biti spremna za ulazak u Uniju 2010. ili 2012. godine. Kada bismo rekli ne Hrvatskoj, to bi zaista bio loš signal za Balkan. Ako kažemo da, to je poruka svim ostalim zemljama u regiji. Na slučaju Hrvatske želimo pokazati da je moguće ući u EU kada se ispune svi uvjeti i kriteriji", objasnila je Doris Pack i izrazila nadu da će za pet godina Srbija biti u fazi zaključivanja pristupnih pregovora s EU.

Prošlotjedna odluka njemačke vladajuće stranke izazvala je dosta bure u zemljama koje pretendiraju na članstvo u Europskoj uniji, pogotovo u Turskoj koja je već godinama ima službeni status kandidata za ulazak u EU. Njemački demokršćani i dalje ustraju na tomu da Turska ne može postati punopravnom članicom EU-a nego kao zamjenu nudi "povlašteno partnerstvo".

CDU traži zaustavljanje proširenja EU

"CDU se zauzima za fazu konsolidacije tijekom koje bi učvršćivanje identiteta i europskih institucija imalo prednost pred daljnjim proširenjem", stoji u programu CDU-a za skorašnje europske izbore, koji su pod vodstvom glavnog tajnika stranke Ronalda Pofalle sastavili političari zaduženi za europska pitanja. "Izuzeća od ovog pravila može biti samo za Hrvatsku", stoji u programu CDU-a.

Iako istodobno hvale prethodna dva proširenja Unije, od kojih je Njemačka, ističe se, imala koristi, u CDU-u smatraju da do daljnjega, s iznimkom Hrvatske, treba zaustaviti proces širenja Europske unije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika