30.03.2009. / 19:04

Autor: Hina

EU nudi pomoć jugoistočnoj Europi u energetici

Europski povjerenik za energiju Andris Piebalgs kazao je kako je suradnja u području energetike najbrži način približavanja "zapadnog Balkana" Uniji

Thomas MirowThomas MirowEuropske institucije mogla bi državama jugoistoka Europe staviti na raspolaganje desetine milijuna eura u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti a u planu je i posebni ured koji bi koordinirao djelovanje raspoloživih kapaciteta, najavili su dužnosnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske komisije u ponedjeljak na regionalnom energetskom forumu u Sarajevu.

Europski povjerenik za energiju Andris Piebalgs kazao je kako je suradnja u području energetike najbrži način približavanja "zapadnog Balkana" Uniji.

Modernizacija postojećih kapaciteta za proizvodnju električne energije i gradnja novih važan je izazov i zadaća za sve zemlje u regiji a posebnu pozornost trebalo bi posvetiti ulaganjima u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ocijenio je europski povjerenik.

Upravljanje raspoloživim energetskim kapacitetima EU drži veoma važnim pa je stoga, kako je objasnio Piebalgs, spremna poduprijeti uspostavu posebnog ureda koji bi koordinirao to područje energetike.

Predsjednik EBRD Thomas Mirow naznačio je pak kako bi uz posredovanje te banke državama u regiji kroz postojeći bankarski sektor mogli biti ponuđeni povoljni zajmovi vrijedni 110 milijuna dolara.

Iz tih fondova kreditirali bi se projekti koji bi osigurali veću iskoristivnost i bolje upravljanje raspoloživom energijom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozvao je potencijalne ulagače da iskoriste priliku za ulaganje u energetski sektor BiH, posebice u gradnju hidroelektrana.

Naveo je kako BiH trenutačno koristi tek 40 posto mogućnosti u ovom području a planirana je gradnja novih pogona jačine veće od 3000 megavata.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika