31.03.2009. / 16:12

Autor: Hina

Medvedev: S Obamom ću pokušati poboljšati odnose

Ruski predsjednik, koji je i prije zagovarao multilateralnost, ponavlja da je "opasna tlapnja" težiti da se "apsolutna sigurnost uspostavi na jednostran način", što je činila prošla američka vlada

Medvedev će pokušati poboljšati odnose sa ObamomMedvedev će pokušati poboljšati odnose sa ObamomRuski predsjednik Dmitrij Medvedev istaknuo je u komentaru za američki dnevnik Washington Post da će nastojati s kolegom Barackom Obamom poboljšati odnose dviju zemalja, koji su sada na niskoj razini, a prioritet je "nuklearno razoružanje", prenosi u utorak CNN.

Medvedev i Obama trebali bi se prvi put sastati u srijedu, što će biti prigoda za početak novih odnosa dviju zemalja uoči susreta na vrhu skupine G20 u četvrtak u Londonu.

Razmjenom pisama ove godine "pokazali smo zajedničku spremnost da gradimo zrele bilateralne odnose na pragmatičan i poslovan način" i složili smo se da je "prioritet nuklearno razoružanje", poručuje Medvedev u članku objavljenu kao uvodnik u WP-u.

Ruski predsjednik, koji je i prije zagovarao multilateralnost, ponavlja da je "opasna tlapnja" težiti da se "apsolutna sigurnost uspostavi na jednostran način", što je činila prošla američka vlada.

Medvedev pozdravlja želju Rusije i SAD-a da surađuju u postizanju rješenja za Afganistan i drži da dvije zemlje trebaju preuzeti vodstvo na susretu G20 o globalnom gospodarstvu.

Odnosi Moskve i Washingtona bili su poremećeni planovima bivše američke vlade o postavljanju proturaketnog štita u istočnoj Europi te širenju granica NATO-a do same Rusije te odbijanjem da potpiše Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, podsjeća ruski predsjednik.

"Sva ta stajališta zanemarivala su ruske interese, a da su bila provedena, neizbježivo bi s naše strane zahtijevala odgovor", navodi Medvedev.

Negativno naslijeđe moguće je prevladati samo "poštivanjem zajedničkih interesa" te "osiguranjem jednakosti", poručuje Medvedev koji je "na takvim načelima spreman surađivati s Obamom", prenosi CNN.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika