01.04.2009. / 07:43

Autor: Katarina Zorić

Novi krug pregovora: Rehn, Jandroković i Žbogar dogovaraju kompromisni prijedlog

Očekuje se da se na sastanku raspravi novi kompromisni prijedlog koji je Rehn iznio na posljednjem sastanku prošloga tjedna. Nagađa se da bi na sastanku mogao sudjelovati i Ahtisaari, ali o tome nema nikakve potvrde

U Bruxellesu počinje novi krug pregovora povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara. razgovarat će o okviru u sklopu kojega bi djelovala stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija.

Ministri se danas dogovaraju s Rehnom oko njegova novog prijedlogaMinistri se danas dogovaraju s Rehnom oko njegova novog prijedlogaNa sastanku bi trebao biti raspravljen i novi kompromisni prijedlog koji je Rehn iznio na sastanku prošloga tjedna. Nagađa se da bi na sastanku mogao sudjelovati i Ahtisaari, ali o tome nema nikakve službene potvrde.

Komentirajući jučer hrvatsko-slovenski spor oko granice i današnji sastanak Rehna, Ahtisaarija i Jandrokovića, premijer Ivo Sanader je ponovio kako je stajalište službenog Zagreba da oslonac arbitražne komisije treba biti - međunarodno pravo.

"Želimo prijateljstvo sa Slovenijom, ali to prijateljstvo nećemo kupovati teritorijem. Bilo bi najbolje da Slovenija prekine blokadu. To su poruke koje će sutra ministar Jandroković reći na sastanku s europskim i ministrom vanjskih poslova Žbogarom", rekao je Sanader.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je za Al Jazeeru da bi se, uz pomoć Europske komisije i njezinog posredovanja u slovensko-hrvatskom graničnom sporu, to pitanje tehnički moglo riješiti u nekoliko mjeseci. Na pitanje vidi li Hrvatsku za 12 mjeseci u EU-u, Tuerk je rekao da će Hrvatska prije ulaska u EU trebati riješiti i ostala otvorena pitanja, poput suradnje s Haškim sudom i pitanja svog pravosuđa, ali da Slovenija želi ulazak Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika