01.04.2009. / 08:40

Autor: Hina

SAD se vraća u Vijeće za ljudska prava UN-a

"Oni koji pate od zlostavljanja i ugnjetavanja diljem svijeta, kao i oni koji su posvetili živote promicanju ljudskih prava, trebaju Vijeće koje će biti uravnoteženo i vjerodostojno", kazala je Rice

Hillary Clinton ističe da su ljudska prava bitan elemnt američke vanjske politikeHillary Clinton ističe da su ljudska prava bitan elemnt američke vanjske politikeAmerička državna tajnica Hillary Rodham Clinton i stalna predstavnica SAD-a pri UN-u Susan Rice objavile su u utorak da će SAD ove godine tražiti mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a, čime se prekida politika Busheve administracije koja je bojkotirala to tijelo UN-a zbog utjecaja koje unutar njega imaju države s represivnim režimima.

"Ljudska prava su bitan element američke globalne vanjske politike", kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta. "Zajedno s ostalima, angažirat ćemo se u unapređenju sustava ljudskih prava UN-a".

"Oni koji pate od zlostavljanja i ugnjetavanja diljem svijeta, kao i oni koji su posvetili živote promicanju ljudskih prava, trebaju Vijeće koje će biti uravnoteženo i vjerodostojno", kazala je Rice.

SAD, po njezinim riječima, traži ponovni izbor u Vijeće, jer vjeruje da djelujući unutar njega to Vijeće može učiniti učinkovitijim forumom za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

Vijeće za ljudska prava, osnovano u ožujku 2006., međuvladino je tijelo unutar sustava UN-a koji čine 47 izabranih članica s misijom jačanja, promicanja i zaštite ljudskih prava. Idući krug izbora za trogodišnji mandat u Vijeću, održat će se 15. svibnja u Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika