02.04.2009. / 09:28

Autor: Katarina Zorić

Crkva priprema antirecesijske mjere: Zasutavlja se gradnja crkvi i osniva se fond za najugroženije

Glavna među crkvenim antirecesijskim mjerama bit će osnivanje fonda solidarnosti iz kojega će se dijeliti pomoć materijalno ugroženim obiteljima. Planira se i otvaranje lanca SOS prodavaonica

Biskupi bi uskoro trebali pokrenuti crkvenu akciju pomoći u kriziBiskupi bi uskoro trebali pokrenuti crkvenu akciju pomoći u kriziČini se da je i Katolička crkva u Hrvatskoj konačno shvatila da je Hrvatska suočena s krizom pa su odlučili izraditi vlastite antirecesijske mjere. Na Kaptolu se danas održava drugi veliki sastanak svojevrsnog kriznog stožera koji bi trebao napraviti plan crkvenih antirecesijskih mjera i predati ih hrvatskim biskupima. Oni bi se, kako piše Večernji list, trebali okupiti na proljetnom zasjedanju u Zagrebu od 21. do 23. travnja te pokrenuti crkvenu akciju pomoći u krizi.

Nositelj crkvenog antirecesijskog programa je Caritas koji je prije dva tjedna organizirao dvodnevni skup za ravnatelje biskupijskih Caritasa. "Pozvali smo ekonomiste, financijaše, sindikate, sve koji su nam mogli pomoći u analizi ove krize. S njima smo bili prvi dan, a drugi dan smo se odlučili za akciju. Od biskupa ćemo tražiti da od svih župnika zahtijevaju potpuno osposobljavanje župnih Caritasa, koji su u kontaktu s ljudima i znaju njihove potrebe", najavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić.

Glavna među crkvenim antirecesijskim mjerama bit će osnivanje fonda solidarnosti iz kojega će se dijeliti pomoć materijalno ugroženim obiteljima. Planira se i otvaranje lanca SOS prodavaonica. Don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, najavio je otvaranje prve takve prodavaonice u Splitu. "U Splitu uređujemo Caritasov prostor za prvu SOS prodavaonicu dječjih potrepština, u kojoj će hlače i majice stajati samo 10 kuna. Radit će na principu povoljnijeg otkupa od proizvođača. Smanjili smo investicije za 20 posto i taj novac ide najpotrebitijima", rekao je Ćubelić Večernjem listu. Napomenuo je kako će na prvome mjestu biti ugrožene obitelji s više djece.

Crkva planira obustaviti i većinu investicija te gradnju crkvi i crkvenih objekata, a sav će se novac usmjeravati prema Caritasu. Planira se i organiziranje radionica za pomoć ljudima koji ne mogu otplaćivati kredite i onima koji su dobili otkaz.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika