02.04.2009. / 18:41

Autor: Hina

Pahor: Brzina pregovora ovisi o Hrvatskoj

Na upit može li komentirati prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o sklapanju bilateralnog sporazuma kojim bi se Sloveniji omogućio liberalan režim morske plovidbe u pristupu otvorenom moru, Pahor je rekao da je Rehnov prijedlog jedini o kojemu se trenutačno raspravlja

Borut PahorBorut Pahor"Slovenija neće promijeniti svoje stajalište da je potrebno riješiti otvoreno granično pitanje da bi se deblokirali hrvatski pristupni pregovori", izjavio je u četvrtak predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, komentirajući stanje pošto je u srijedu odgođen sastanak hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Slovenska vlada neće promijeniti svoju politiku ako se ne promijene okolnosti koje su uzrok blokade, rekao je Pahor, dodavši da je Ljubljana cijelo vrijeme, pa i u okviru Rehnova prijedloga, podupirala pokušaje da se nađe rješenje prihvatljivo za obje strane.

No Hrvatska mora sama odlučiti kojom brzinom želi riješiti otvoreno pitanje sa Slovenijom da bi ubrzala svoje pristupne pregovore s EU-om, izjavio je Pahor na konferenciji za novinare. Dodao je da je to stvar "suverene hrvatske odluke" u koju se, kako je objasnio, Slovenija "neće miješati".

Neka Hrvatska sama ocijeni kako brzo želi promjene, rekao je Pahor odgovarajući na novinarske upite o odgodi novog susreta ministara s Rehnom o posredovanju u sporu i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

"To nije slovenska inicijativa, nego Rehnov prijedlog, odnosno Europske komisije. No, Slovenija pozdravlja taj prijedlog. Konstruktivnim dopunama pokušavamo da se postigne dogovor o elementima posredovanja. Mislimo da posredništvo može pridonijeti uklanjanju slovenske suzdržanosti glede poglavlja u kojima je Hrvatska prejudicirala granicu", dodao je Pahor.

Izrazio je zadovoljstvo radom slovenske diplomacije te smatra da diplomacija i nadalje treba imati potreban prostor za djelovanje.

Vlada je cijelo vrijeme obaviještena o diplomatskim aktivnostima u vezi s Rehnovom inicijativom, a uskoro će o tome biti obaviješten i parlamentarni odbor za vanjsku politiku, dodao je slovenski premijer.

Pahor je objasnio da potporu europske trojke Rehnovu prijedlogu shvaća i kao potporu slovenskom stajalištu glede Rehnove inicijative koju je Slovenija poduprla.

Na upit može li komentirati prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o sklapanju bilateralnog sporazuma kojim bi se Sloveniji omogućio liberalan režim morske plovidbe u pristupu otvorenom moru, Pahor je rekao da je Rehnov prijedlog jedini o kojemu se trenutačno raspravlja.

"O drugim prijedlozima Slovenija se neće određivati", naglasio je Pahor.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika