03.04.2009. / 10:57

Autor: Hina

Pahor: Želim novi susret sa Sanaderom i iskreno se nadam razumnom dijalogu

"Na djelu je tiha diplomacija, a želio bih da dođe do rješenja koje bi Sloveniji dopustilo da povuče svoje rezerve na hrvatske pristupne pregovore", rekao je Pahor

Iako se na prvi pogled činio kao neplodan sastanak, Pahor navodi da je njegov susret sa Sanaderom ipak dao rezultataIako se na prvi pogled činio kao neplodan sastanak, Pahor navodi da je njegov susret sa Sanaderom ipak dao rezultataSlovenski premijer Borut Pahor u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" najavio je novi susret s premijerom Ivom Sanaderom, u pokušaju da se pronađu rješenja za postojeći granični prijepor među državama, što bi bi omogućilo deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Još uvijek želim što brži nastavak pregovora, iskreno želim da s Hrvatskom u Europskoj komisiji dođemo do razumnog dijaloga. Zato sam dao inicijativu za još jedan susret s premijerom Sanaderom i sljedećih dana s njime ću se još jednom sastati", izjavio je Pahor za novi broj "Mladine". Slovenski premijer je dodao da je već njegov prvi susret s hrvatskim premijerom u Mokricama prije mjesec i pol donio "veće promjene" u odnosima s Hrvatskom nego što se "činilo u prvi mah".

Taj je sastanak, po Pahorovim riječima, omogućio susrete ministara vanjskih poslova Jandrokovića i Žbogara, koji se sada redovno sastaju i raspravljaju o inicijativi Europske komisije da se riješi granični prijepor i deblokiraju hrvatski pristupni pregovori.

"Na djelu je tiha diplomacija, a želio bih da dođe do rješenja koje bi Sloveniji dopustilo da povuče svoje rezerve na hrvatske pristupne pregovore", rekao je Pahor.

Istodobno, slovenski premijer je ustvrdio da njegova vlada lani nije željela blokadu hrvatskog pristupnog procesa, nego da je to učinila zbog "prejudiciranja granice", te da granični spor treba riješiti pred uključivanje Hrvatske u EU jer bi u suprotnom Slovenija teško pristala na ulazak Hrvatske u tu integraciju.

Pahor je istaknuo kako Slovenija želi da dođe do rješenja koje će omogućiti uklanjanje rezervi te je ponovio kako je potrebno imati u vidu da će za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu. "Zato je bolje da se već sada dogovorimo o nekim stvarima koje su se nagomilale u zadnjih 18 godina, dakle da se dogovorimo prije nego što parlament bude odlučivao o pristupnom ugovoru", rekao je Pahor.

Slovenski premijer također je naveo da je tek slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora dovela do situacije u kojoj je EU "shvatila" težinu graničnog problema, pa je upravo nakon blokade Europska komisija dala inicijativu o medijaciji preko povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika