05.04.2009. / 15:28

Autor: Hina

'Sjevernokorejski 'satelit' za emitiranje 'besmrtnih pjesama' završio u moru'

"Ostali stupnjevi kao i sama raketa pali su u Tihi ocean", dodali su. "Nikakav objekt nije ušao u orbitu i nikakve krhotine nisu pale na Japan", dodao je NORAD

Foto: ReutersFoto: Reuters

Satelit za koji Sjeverna Koreja tvrdi da ga je u nedjelju lansirala, nije dosegnuo orbitu, objavili su američki NORAD i južnokorejski ministar obrane Lee Sang-hee, prenose novinske agencije.

"Tri stupnja rakete pala su u more. Nikakav objekt nije dosegnuo orbitu", rekao je ministar Lee Sang-hee u južnokorejskom parlamentu.

"Pokušaj lansiranja satelita u orbitu nije uspio", kazao je Lee, dodajući da će Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države "i dalje pratiti situaciju".

Nešto ranije, američka vojska je ustvrdila da je raketa pala u Tihi ocean.

'Prestanite provocirati': Svijet oštro osudio ispaljivanje sjevernokorejske rakete

"Prvi stupanj rakete pao je u Japansko more", kratko je priopćilo Zapovjedništvo zračne obrane Sjeverne Amerike (NORAD).

"Ostali stupnjevi kao i sama raketa pali su u Tihi ocean", dodali su. "Nikakav objekt nije ušao u orbitu i nikakve krhotine nisu pale na Japan", dodao je NORAD, prenosi agencija AFP.

Sjeverna Koreja koja je u prošlosti više puta davala nepouzdane izjave, objavila je u nedjelju da je u orbitu ispalila telekomunikacijski satelit Kwangmyongsong-2 koji će emitirati "besmrtne domoljubne pjesme".

"Satelit uredno kruži orbitom", priopćila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika