05.04.2009. / 19:36

Autor: Hina

Moskva: Potreban je nastavak pregovora o korejskom nuklearnom programu

Tijekom razgovora šefova diplomacije šest država, istaknuta je potreba "da se nastave šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklarnom proglemu" te se inzistiralo na međusobnoj suradnji čiji je cilj "održati stabilnost na sjeveroistoku Azije, stoji u ruskom prioćenju

Foto; ReutersFoto; ReutersPredstavnici Rusije, SAD-a, Japana, Kine i Južne Koreje u nedjelju su istaknuli potrebu za nastavkom šestostranih pregovora s Pjongjangom o sjevernokorejskom nuklearnom programu, nakon današnjeg lansiranja rakete.

Takva potreba izražena je tijekom nekoliko uzastopnih telefonskih razgovora između šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, njegova japanskog kolege Hirofumija Nakasone, američke državne tajnice Hillary Clinton, šefa južnokorejske diplomacije Yu Myun Hwana i kineskog Yang Jiechija, stoji u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Tijekom razgovora šefova diplomacije šest država, istaknuta je potreba "da se nastave šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklarnom proglemu" te se inzistiralo na međusobnoj suradnji čiji je cilj "održati stabilnost na sjeveroistoku Azije, stoji u ruskom prioćenju.

Sjeverna Koreja je u nedjelju uspješno ispalila satelit u orbitu, objavila je službena agencija KCNA.

"Naši znanstvenici i stručnjaci uspjeli su ispaliti satelit Kvangmiongsong-2 u orbitu pomoću rakete Unha-2 (poznata i pod imenom Taepodong-2), sukladno državnom svemirskom programu", javlja KCNA.

Satelit za koji Sjeverna Koreja tvrdi da ga je u nedjelju lansirala, nije dosegnuo orbitu, objavili su američki NORAD i južnokorejski ministar obrane Lee Sang-hee, prenose novinske agencije.

"Pokušaj lansiranja satelita u orbitu nije uspio", kazao je Lee, dodajući da će Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države "i dalje pratiti situaciju".

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika