06.04.2009. / 15:14

Autor: Sandra Županić

Bandić antirecesijskim mjerama planira uštedjeti 300 milijuna kuna

Zanimljivo je da je kao jedna od mjera najavljeno usvajanje etičkog kodeksa ponašanja prema Europskoj povelji, čime će gradski službenici biti nesebični, pošteni, odgovorni i poštovati će građane i uvažavati njihove primjedbe

Milan Bandić i Ivo ČovićMilan Bandić i Ivo ČovićZagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je predstavio svoje antirecesijske mjere kojima namjerava uštedjeti 300 milijuna kuna. Ekonomski i razvojni savjet gradonačelnika predložio je program od 6 točaka za uštedu sredstava iz gradskog proračuna.

Među ostalim, smanjivati će se plaće gradskih dužnosnika i zastupnika za 10 posto te tako uštedjeti 3 milijuna kuna godišnje. Neće biti novih zapošljavanja, ali ni otpuštanja, niti smanjenja plaća drugih djelatnika gradske uprave, rekao je na predstavljanju Bandić.

Kroz smanjenje troškova korisnika gradskog proračuna i gradske uprave biti će ušteđeno dodatnih 205 milijuna kuna, dok će se operativni troškovi Holdinga smanjiti za 10 posto, odnosno 50 milijuna kuna na godinu.

Bandić je također predstavio cijeli niz mjera za zaštitu osobnog i obiteljskog standarda građana grada Zagreba. Ističu se, zamrzavanje cijena svih komunalnih usluga ove i sljedeće godine, nema novog zapošljavanja u gradskoj upravi i holdingu sljedeće dvije godine, smanjenje komunalnog doprinosa za 10 posto, subvencioniranje 1 posto kamate na kredite za kupnju prvog stana bračnih parova, te subvencioniranje obnove pročelja zgrada u staroj gradskoj jezgri grada sa 25 posto. Dio mjera su i pomoć obrtnicima i poduzetnicima, kroz dodatne subvencije kamata na kredite.

Zanimljivo je da je kao jedna od mjera najavljeno usvajanje etičkog kodeksa ponašanja prema Europskoj povelji, čime će gradski službenici biti nesebični, pošteni, odgovorni i poštovati će građane i uvažavati njihove primjedbe.

Bandićeva gradska uprava unatoč mjerama štednje ne odustaje od velikih projekata, jer to smatraju svojim načinom borbe protiv krize. U taj zanimljiv klub spadaju stadion Maksimir, kongresni centar, 'Bandićevi' stanovi u Podbrežju i slični kapitalni projekti.

Za mjere koje Zagreb ne može provesti sam, Bandić će ponuditi incijativu za suradnju državi. Neke od tih inicijativa su: smanjenje vodnog doprinosa 50 posto za stambenu gradnju, oslobađanje istog prilikom gradnje socijalnih i najamnih stanova, povratak urbanističke i građevinske inspekcije u Zagreb, a Bandić je i zamislio da trgovci smanje cijene proizvoda široke potrošnje za 10 posto na godinu dana.

Treba istaknuti da je antirecesijski program izradio Savjet gradonačelnika Bandića, u kojem nitko ne zna tko sjedi.

"Svi gradski uredi trebaju mjere primjeniti u roku od 15 dana. Namjeravamo uštedjeti oko 300 milijuna kuna koje planiramo uložiti u velike gradske projekte te tako zaposliti veći broj ljudi. Ako što ostane, novac ćemo preusmjeriti u saniranje gospodarstva na razini grada. Sreća je što smo ovo napravili sada. Bilo je ovo ili drastično rezati za 6 mjeseci. Ovako će biti manje problema. Ključno je ne zaustaviti razvojne projekte grada", rekao je gradonačelnik Bandić.

Na predstavljanju mjera bili su nazočni predstavnici GSV-a, direktor Zagrebačkog Holdinga Ivo Čović, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Koić i pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Koić je najavio rebalans gradskog proračuna i dodao kako to nije bauk nego normalan proces.

"U prva tri mjeseca gradski proračun se dobro punio, a to se sigurno neće dogoditi u drugom i trećem kvartalu. Zato će sto posto doći do rebalansa proračuna. Vidjeti ćemo nakon izbora kakva će biti situacija, ali bez obzira tko pobijedi, morati će raditi rebalans", rekao je Koić.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika