07.04.2009. / 07:32

Autor: Hina

Frattinijev plan: Hrvatska mora završiti pristupni proces do kraja 2010. godine

U tekstu se navodi "dovršetak pristupnog procesa", a ne dovršetak pregovora, što bi trebalo značiti da Hrvatska postane članicom već potkraj sljedeće godine.

Franco FrattiniFranco FrattiniTalijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini iznio je na summitu EU-a i Sjedinjenih Država, održanom u nedjelju u Pragu, plan za dovršetak pristupnog procesa s Hrvatskom do kraja sljedeće godine, objavilo je na svojim internetskim stranicama talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Frattini je na tom summitu iznio plan u osam točaka za ubrzanje euroatlantskih integracija Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

"U trećoj točki traži se dovršetak pristupnog procesa s Hrvatskom do kraja 2010. godine", stoji u tekstu objavljenom na stranicama talijanskog ministarstva vanjskih poslova. U tekstu se navodi "dovršetak pristupnog procesa", a ne dovršetak pregovora, što bi trebalo značiti da Hrvatska postane članicom već potkraj sljedeće godine.

Prva točka se odnosi na viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana, u drugoj točki traži se od Europske komisije da do kraja svibnja pripremi tehničko izvješće za početak pregovora s Crnom Gorom, a nakon toga sa Srbijom i Albanijom.

Frattini dalje traži jačanje uloge posebnog izaslanika EU-a u BiH Valentina Inzka, zatim stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, koja zauzvrat mora uspostaviti punu suradnju s Haaškim sudom.

Europska unija potpisala je SSP sa Srbijom i prateći Privremeni sporazum, ali su početak ratifikacije SSP-a u zemljama članicama i početak primjene Privremenog sporazuma zamrznuti zbog nepotpune suradnje Beograda s Haškim sudom, na čemu najviše ustraje Nizozemska.

Frattini također traži brzo rješenje spora oko imena između Makedonije i Grčke, što predstavlja jednu od zapreka za početak pristupnih pregovora. U sedmoj točki Frattini traži gospodarsku pomoć "mladoj Republici Kosovu" i protivi se najavi Španjolske da će do ljeta povući svoje vojnike s Kosova. Frattini se zauzima za to da se međunarodna vojna i civilna nazočnost temelji na pristupu "zajednički dolazak i zajednički odlazak svih" s Kosova.

U osmoj točki, talijanski ministar vanjskih poslova predlaže da se sazove novi summit EU-Balkan, na koji bi bile pozvane i Sjedinjene Države.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika