07.04.2009. / 07:45

Autor: Hina

Gates objavio široko preoblikovanje proračuna Pentagona

"Bilo je dovoljno studija, dovoljno stiskanja ruku i dovoljno retorike. Vrijeme je za akciju", istakao je

Robert GatesRobert GatesAmerički ministar obrane Robert Gates u ponedjeljak je objavio široko preoblikovanje proračuna Pentagona, s dubokim rezovima u mnogim tradicionalnim oružanim sustavima i ulaganjem milijarda dolara u novu tehnologiju za borbu s pobunjenicima u Iraku i Afganistanu.

Proračun u visini od 534 milijarde dolara za četiri posto je veći od sadašnjeg proračuna Pentagona.

"Ako budu odobrene, te će preporuke duboko reformirati način na koji radi ovo ministarstvo", rekao je Gates na konferenciji za tisak u Pentagonu i dodao da su odluke donesene u konzultaciji s predsjednikom Barackom Obamom, te s civilnim i vojnim čelnicima ministarstva obrane.

Gates je kazao kako njegove preporuke obuhvaćaju iskustvo stečeno u Iraku i Afganistanu, te lekcije koje je naučio vodeći ministarstvo obrane u protekle dvije godine, kao i njegovo ranije iskustvo direktora CIA-e.

"Te su preporuke proizvod cjelovite procjene sposobnosti, zahtjeva, rizika i potreba s ciljem skretanja ovog ministarstva u drugačiji strategijski pravac", rekao je Gates.

Odluka predstavlja prvu sveobuhvatnu reviziju američke vojne strategije pod Obaminom administracijom, koja želi uložiti više sredstava u borbu protiv terorizma u Iraku i Afganistanu, a manje za pripreme konvencionalnog ratovanja protiv velikih zemalja poput Kine i Rusije, ocjenjuju mediji u SAD.

Gates je predložio rezove u programu obrane od projektila, kod skupih "borbenih sustava budućnosti" kopnene vojske, te u gradnji brodova ratne mornarice.

Također je predložio rezove u drugim najvećim vojnim oružanim programima, uključujući i zaustavljanje proizvodnje novog višenamjenskog lovačkog zrakoplova F-22 Raptor, te novog helikoptera za predsjednika SAD, čije je astronomska cijene već bila povod kritikama.

Pentagon mora osigurati program i novac za "vođenje ratova u kojima smo danas i vjerojatno ćemo s njima biti suočeni idućih godina, uz osiguranje nadmoći protiv ostalih opasnosti", rekao je Gates, predstavljajući prijedlog vojnog proračuna za iduću proračunsku godinu, koja u SAD počinje 1. listopada.

Gates je predložio 11 milijarda dolara za povećanje kopnene vojske i marinskog korpusa, te za zaustavljanje smanjivanja ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice.

Također je najavio ulaganje dodatnih dvije milijarde dolara u obavještajnu opremu i sredstva nadziranja, uključujući nabavku 50 novih bespilotnih letjelica Predator i Reaper, koji se trenutačno rabe u Pakistanu, Afganistanu i Iraku za udare protiv islamskih boraca.

Gates je izrazio nadu u promjenu kulture u Pentagonu, posebno glede načina izbora i kupnje oružja.

"Vječni krug nabavke i ugovaranja, unazad mnogo desetljeća, koji dodaje slojeve i slojeve cijena na sve manje platformi za koje treba sve dulje da se izrade, mora prestati", naglasio je Gates, dodajući kako postoji široki sporazum o potrebi reforme nabave i ugovaranja u Pentagonu.

"Bilo je dovoljno studija, dovoljno stiskanja ruku i dovoljno retorike. Vrijeme je za akciju", istakao je.

Ministar Gates također je kazao da neće tolerirati vrst dodatnih izdvajanja, izvan redovnog proračuna, koja su pratila trošak ratova u Iraku i Afganistanu tijekom administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Vojni stručnjaci su izrazili očekivanje da će neki programi razvoja oružja biti u cijelosti ukinuti, poput opremanja modificiranih zrakoplova Boeing 747 s laserima za rušenje projektila.

Gates je najavio usporavanja izgradnje velikih brodova, te postupno smanjivanje borbenih skupina nosača zrakoplova s 11 na 10.

Ministar Gates preskočio je putovanje predsjednika Obame u Europu i summit NATO-a kako bi tijekom vikenda radio na završnoj verziji prijedloga vojnog proračuna.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika