07.04.2009. / 19:30

Autor: Hina

Karadžić tražio imunitet na temelju 'dogovora' sa SAD-om, Haaški sud ga odbio

Istodobno je ICTY odlučio da se predraspravno ročište u postupku protiv Karadžića održi 20. srpnja, nakon čega bi moglo početi i suđenje

Radovan KaradžićRadovan KaradžićPrizivno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) odbacilo je zahtjev Radovana Karadžića za imunitetom od sudskog progona zbog dogovora koji je postigao s bivšim američkim mirovnim posrednikom Richardom Holbrookeom.

Bivši vođa bosanskih Srba tvrdi da mu je Holbrooke 1996. obećao da ga Haaški sud neće progoniti ako se povuče s vlasti. Odluka objavljena u utorak udarac je Karadžićevim pokušajima da izbjegne sudski progon po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Istodobno je ICTY odlučio da se predraspravno ročište u postupku protiv Karadžića održi 20. srpnja, nakon čega bi moglo početi i suđenje.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem Iaina Bonomyja u utorak je objavilo odluku s rasporedom rada u kojem tužiteljstvu nalaže da do 18. svibnja sudu podnese konačan popis svjedoka i dokaza sa svim vjerodostojnim pojedinostima.

Tužilaštvo najkasnije tjedan dana nakon toga, do 26. svibnja, preslike iskaza svjedoka i dokaza mora dostaviti Karadžiću, koji se brani sam, a on, po današnjoj odluci, mora do 22. lipnja predati svoj predraspravni podnesak.

Radovan Karadžić (63) uhićen je 21. srpnja u Beogradu nakon 13-godišnjeg bijega, a optužen je za genocid, sudioništvo u genocidu, ubojstva, nečovječna postupanja, deportacije, progone, otmice i zastrašivanje muslimana, Hrvata i ostaloga nesrpskog stanovništva u BiH od 1992. do 1995.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika