08.04.2009. / 16:47

Autor: Hina

Bučar: Slovenija bi morala objasniti "načelo pravičnosti"

Slovenski pravnici u povjerenstvu međutim nikad nisu željeli reći što bi oni očekivali od presude koja bi poštovala "načelo pravičnosti", dodao je tada Rudolf

Piranski zaljevPiranski zaljevSlovenska bi politika u graničnom prijeporu s Hrvatskom morala jasno reći što za nju znači "načelo pravičnosti", a to do sada nije učinila, izjavio je u srijedu France Bučar, predsjednik slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljenja i tadašnji predsjednik ustavnog povjerenstva.

"Slovenija se u rješenju graničnog prijepora zauzima za poštivanje načela pravičnosti, ali bi zato morala objasniti što pod tim pojmom podrazumijeva", rekao je u srijedu Bučar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Kako navodi STA, u utorak su članovi negdašnjeg parlamentarnog povjerenstva za donošenje prvoga slovenskog demokratskog ustava koje je vodio Bučar raspravljali mogu li pridonijeti sadašnjim raspravama o načinu rješenja graničnog pitanja s Hrvatskom, ali se nisu složili. Sastanak je održan u povodu 19. obljetnice osnutka prvog demokratski izabrana slovenskog parlamenta.

Ako se granica ne može odrediti na načelima pravičnosti, Slovenija bi trebala ustrajati da se o tome razgovara u okviru sukcesije bivše SFRJ, ocijenio je Bučar, dodavši da slovenska politika to nastoji izbjeći.

Službena slovenska politika do sada je svoju nesklonost rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu obično tumačila tako da Hrvatska nije pristala na slovenski uvjet da se tom sudu odredi da sudi po načelu pravičnosti (ex aequo et bono). Riječ je o načelu poštivanja povijesnih okolnosti koje bi Sloveniji mimo međunarodnog prava i sudske prakse mogle ići na ruku, posebno kad se određuje granica na moru.

Hrvatski stručnjak, akademik Davorin Rudolf, koji je vodio međudržavno povjerenstvo za određivanje pravnog okvira za izlazak s graničnim pitanjem pred međunarodnu arbitražu, rekao je nakon zadnjeg sastanka tog povjerenstva u Šmarješkim Toplicama prije dva mjeseca da bi prihvaćanje takva načela značilo suđenje mimo prava.

Slovenski pravnici u povjerenstvu međutim nikad nisu željeli reći što bi oni očekivali od presude koja bi poštovala "načelo pravičnosti", dodao je tada Rudolf.

Slovenska građanska "Udruga za pravednu granicu u Istri", koju vodi koparski odvjetnik Daniel Starman, i sam član ustavnog povjerenstva iz doba kad ga je vodio Bučar, obično navodi da sadašnja granica u Istri s Hrvatskom nije pravedna jer Savudrija više nije u okviru "povijesne" srednjovjekovne piranske općine.

Ponekad se u slovenskoj javnosti iznose čak i stajališta da je sadašnja granica nepravedna jer su je odredili komunisti, ne poštujući to što je Slovenija nakon razgraničenja bivše Jugoslavije i Italije ostala bez svojih sunarodnjaka koji žive u Trstu i njegovoj okolici.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika