09.04.2009. / 16:35

Autor: Hina

Španjolske tajne službe u panici zbog Putinova 'novog oružja'

Tajne službe CNI tvrde da Gazprom želi preuzeti kontrolu nad projektom plinovoda koji bi povezivao Nigeriju s Europom, preko Nigera i Alžira

Ruski naftni div Gazprom želi "monopolizirati isporuku energenata Europi", ocijenile su španjolske tajne službe, na koje se u četvrtak poziva španjolski dnevnik Publico.

Pozivajući se na nedavno tajno izvješće tajnih službi CNI, dnevnik tvrdi da Gazprom s drugim izvoznicama kao što su Iran, Alžir, Nigerija, Ekvatorijalna Gvineja, "pregovora" o "preuzimanju kontrole nad energetskim izvorima izvan" Rusije.

Gazprom teži "postati jedini dobavljač plina za Europu", tvrdi Publico.

U tu je svrhu Gazprom sklopio niz "važnih sporazuma o energetskoj suradnji" s nekoliko latinskoameričkih zemalja poput Venezuele, Bolivije i Brazila.

Tajne službe CNI tvrde da Gazprom želi preuzeti kontrolu nad projektom plinovoda koji bi povezivao Nigeriju s Europom, preko Nigera i Alžira.

Gazprom je prvi svjetski prozvođač plina, on igra ključnu ulogu u opskrbi Europe i sudjelovao je u diplomatskim napetostima između Rusije i Ukrajine koje su se sporile oko cijene ruskog plina, a kako plinovod prolazi Ukrajinom mnogobrojne europske zemlje ostale su bez plina u jeku hladne zime.

Španjolska gotovo uopće ne ovisi o ruskome plinu, jer ga prima iz Sjeverne Afrike.

Međutim, Gazprom pokušava prodrijeti na španjolsko tržište i u studenome je pokazao interes za kupnju dionica nacionalne grupe Repsol, što je dovelo do silovitog otpora.

U ožujku je Gazprom potpisao ugovor sa španjolskom grupo Gas Natural koji će mu omogućiti kupnju elektrana u Španjolskoj.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika