10.04.2009. / 12:30

Autor: Katarina Zorić

Bijesni HDZ-ovci optužuju: Mesić je lobirao za Mercedesove kamione i zato potencira istragu

Sukob na relaciji Mesić-HDZ oko afere kamioni kulminirao je kada je u medije procurio transkript svjedočenja generala Joze Milievića. Podsjetimo, Milićević je rekao da je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević tražio od njega da promijeni izvješće o nabavci kamiona

Mesić kaže da neki u HDZ-u poput Heranga i Markovinovića pokušavaju opstruirati istraguMesić kaže da neki u HDZ-u poput Heranga i Markovinovića pokušavaju opstruirati istraguBijesni zbog curenja transkripata o spornim MORH-ovim kamionima, HDZ-ovci su jučer optužili predsjednika Stjepana Mesića da namjerno potencira istragu oko nabave kamiona jer se MORH 2004. nije htio odlučiti za kupnju Mercedesovih kamiona za koje je navodno lobirao Mesić, piše Novi list.

Sukob na relaciji Mesić-HDZ oko afere kamioni kulminirao je kada je u medije procurio transkript svjedočenja generala Joze Milievića. Podsjetimo, Milićević je rekao da je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević tražio od njega da promijeni izvješće o nabavci kamiona.

Neki HDZ-ovi članovi koji su ljuti zbog objave transkripata, najavljuju oštre mjere i optužuju Mesića da preko Milićevića gura svoju istinu.“Davanjem ovog transkripta u javnost počinjeno je kazneno djelo, povrijeđen je zakon o čuvanju tajnih dokumenata i na slijedećoj sjednici povjerenstva tražit u da se pokrene kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja. Fonogram je iscurio iz Sabora prije nego smo ga mi dobili i vrlo lako će se doznati tko ga je pustio“, zaprijetio je jučer Andrija Hebrang.

Kaže da su u javnost pušteni samo oni dijelovi transkripata koji odgovaraju Milićevićevim tezama. „U svrhu političke manipulacije, zatajeni su dijelovi razgovora iz kojih je jasno da general Miličević nije kao glavni inspektor imao nikakvih ovlasti za istragu nad ministrom obrane. Miličevićeva istraga je protuzakonita, no ne vjerujem da je pokrenuta na njegovu ruku. Onaj to gura ovu priču, a to je velika sila, nije pročitao niti zakon o obrani, niti zakon o javnoj nabavi, niti zna da ne može general biti nadređen ministru“, naglasio je Hebrang.

Međutim, njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović, inače tajnik istražnog Povjerenstva, kaže da je MORH-ova uprava dala jasne upute povjerenstvu za nabavu kamiona, odnosno da se moraju nabaviti unificirana i kvalitetna vozila. „Zato se nije, kako tvrdi Milićević, moglo ići na najjeftiniju varijantu jer bi to značilo nekvalitetna vozila nabavljana od nekoliko različitih firmi. Odlučeno je da se uzmu kamioni od tvrtke Iveco jer su oni imali u ponudi sve što je MORH tražio“, rekao je Markovinović.

Problem je, kaže Markovinović, što je „onaj tko gura ovu istragu u dobrim vezama s bivšim gradonačelnikom Samobora Pavlom Gromom koji prodaje Mercedes Benz“. Na pitanje aludira li pri tome na predsjednika Mesića, Markovinović je odgovorio: „Bravo, dobro ste zaključili!“

Naveo je i da razmišlja o tome da predloži Povjerenstvu da se na sjednicu pozove i Groma kako bi se doznala pozadina priče o kamionima.

Predsjednik Mesić u izjavio za Novi list odbacio je Markovinovićeve optužbe te je ustvrdio da je o kupnji vozila odlučivao isključivo MORH. „Neki iz vrha HDZ-a pokušavaju obezvrijediti svjedočenje hrvatskoga generala koji je kao glavni inspektor obrane i kao građanin ove zemlje, izvijestio svog nadređenog o nezakonitostima za koje je saznao. Umjesto da oni koji su na vlasti reagiraju kad doznaju za nešto kriminalno, oni se bave time da obeshrabruju građane koji prijavljuju nezakonitosti. Postoje ljudi u vrhu vlasti poput Hebranga i Markovinovića koji pokušavaju opstruirati istragu i skrenuti pozornost sa sankcioniranja nezakonitih djela. To je žalosno“, istaknuo je Mesić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika