10.04.2009. / 12:51

Autor: Katarina Zorić

Hrvatski tramvaji ipak u Sofiji: Propao natječaj, prilika za Crotram?

„Prema zakonu, ako natječaj ne uspije, ponuđači putem pregovora mogu nuditi svoj tramvaj, što će se odvijati u idućih mjesec dana', kaže Marijan Wolf, gospodarski savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sofiji

Čini se da bi tramvaji vrijedni oko 65 milijuna eura ipak mogli biti prodani BugarimaČini se da bi tramvaji vrijedni oko 65 milijuna eura ipak mogli biti prodani BugarimaIako se predviđalo da hrvatske tvrtke Končar i Gredelj neće uspjeti prodati tramvaje od 65 milijuna eura ni Bugarima, čini se da se situacija ipak okreće u korist Crotrama.

Naime, nakon što su oporbeni socijalisti optužili gradonačelnika Sofije za namještanje posla, nijedan proizvođač nije se htio prijaviti, pa je natječaj propao. Tu se ukazala prilika hrvatskom konzorciju Crotram koji bi putem direktnih pregovora ipak mogao prodati tramvaje koje dosad nisu željeli kupiti ni u jednoj članici EU, piše Poslovni dnevnik.

„Prema zakonu, ako natječaj ne uspije, ponuđači putem pregovora mogu nuditi svoj tramvaj, što će se odvijati u idućih mjesec dana', kaže Marijan Wolf, gospodarski savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sofiji.

Iako su vodeći ljudi Gredelja i Končara isticali da su Bugari na natječaju postavili protekcionistički uvjet, prema kojem će odabrati tramvaj koji se već nalazi u nekoj od zemalja EU-a, što automatski izbacuje Crotram iz utrke, Marijan Wolf koji je direktno uključen u pregovore, kaže da to nije istina.

On, naime, smatra da propast natječaja daje veliku prednost Crotramu. Siemens, koji se spominjao kao najveći konkurent, navodno ne želi čuti za posao manji od 250 tramvaja. Bombardier, koji je spreman isporučiti 25 tramvaja, traži previsoku cijenu, dok Škoda nije u mogućnosti isporučiti tramvaje u iduće dvije do tri godine.

Vezane vijesti

Uloga Balkana u globaliziranom svijetu

Uloga Balkana u globaliziranom svijetu

U današnje vrijeme, kada Europa prolazi kroz intenzivne gospodarske i institucionalne promjene, rasprava o budućnosti zapadnog Balkana ne bi smjela… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika