10.04.2009. / 13:54

Autor: Katarina Zorić

Monitor: Đukanović slavi, a zemlja mu tone poput Titanika

Đukanovića uspoređuju s Neronom jer „u nevrijeme u bescjenje rasprodaje sve što je preostalo“. Navodi se i da je raspisao tender za Veliku plažu te da je u doba recesije nudi u bescjenje

Monitor piše da je Đukanović izborio pobjedu zahvaljujući kontroli izbornog procesa i novčanih tijekova Monitor piše da je Đukanović izborio pobjedu zahvaljujući kontroli izbornog procesa i novčanih tijekova Nakon pobjede Mile Đukanovića na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i slavlja koje je potom uslijedilo, neki crnogorski mediji ukazali su i na drugu stranu života u Crnoj Gori.

„Đukanović može slaviti koliko hoće, ali država i obitelj su bankrotirali. Nema te izborne pobjede, ni apsolutne vladavine, koja to može spriječiti. Svi su u nevolji - od vođinih tajkuna do sirotinje što ga je izglasala. Dan nakon trijumfa, priopćeno je da radnike KAP-a šalju na odmor. Tvornica koja je hranila polovinu crnogorskog gospodarstva je pred zatvaranjem. Građevinarstvo je pred slomom, a turistička sezona neizvjesna. Sve je teže popuniti budžet. Kasne plaće administraciji i javnim poduzećima, zdravstvu, obrazovanju. Financijski sustav je pred kolapsom. Cinizam je vrhunski: Đukanović slavi, a upravlja Titanikom, pitanje je vremena kad će potonuti ono što je stvarano desetljećima“, piše u svom komentaru novinarka crnogorskog Monitora.

Navodi se da je Đukanović izborio pobjedu zahvaljujući kontroli izbornog procesa i novčanih tijekova te da je ključ uspjeha njegovog DPSDP-a u kupovini ljudi. Kako piše, u prilog endemskoj korupciji govore i izvještaji Europske unije. Ističe se da je Đukanoviću vjetar u leđa dala i Europska komisija koja se, kako navode, izravno umiješala u izborni proces na način da su dvojica premijera zemalja članica EU u završnim danima kampanje posjetila Crnu Goru.

„Đukanović, dakle, vlada zahvaljujući kontroli novca, potkupljivoj naciji, slaboj opoziciji i Europi. Naravno, vođi je najvažniji novac. Uostalom, Miloševića je preživio zahvaljujući tranzitnom priljevu. A kasnije se hranio državnim resursima i novcem od privatizacija, kojim je pumpao braću i kumove, isplaćivao mirovine i dijelio plaće“, piše Monitor.

Đukanovića uspoređuju s Neronom jer „u nevrijeme u bescjenje rasprodaje sve što je preostalo“. Navodi se i da je raspisao tender za Veliku plažu te da je u doba recesije nudi u bescjenje. „Da li unaprijed odabranom kupcu?“, pita se Monitor.

„Đukanovićevi poslovi neće pomoći društvu jer su protiv javnog interesa. Uostalom, ova vlast dva desetljeća sve radi da prevari, a ne da spasi društvo. Dan uoči izbora objavljeni su podaci UNDP-a da je u posljednjih nekoliko godina ovdje još više povećan jaz između bogatih i siromašnih, ionako najveći u regiji.

S krizom taj će trend samo rasti. Ako se ne dogodi neko čudo, u narednih nekoliko mjeseci tisuće ljudi ostat će bez posla ili bez redovnih primanja. Što bude manje novca veći će biti pritisci da se uguši pobuna. Meta su svi koje ne kontroliraju. Direktori velikih institucija, sindikalni lideri, mediji, nezavisni pojedinci... Mandat je dobiven, sječa može početi“, zaključuje se u komentaru crnogorskoga Monitora.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika