12.04.2009. / 10:10

Autor: Hina

Papa uveo katolike u Uskrs

Psalam "Lumen Christi" (na latinskom svjetlo Kristovo) zaorio se bazilikom kada je okupljeno mnoštvo upalilo svijeće, a kardinali i ostali svećenici to su učinili s plamena papine uskrsne svijeće

Papa Benedikt XVI predvodio je Uskrsnu misu u VatikanuPapa Benedikt XVI predvodio je Uskrsnu misu u VatikanuPapa Benedikt XVI. uveo je u subotu navečer katolike u Uskrs, pozvavši ih da se, slijedeći crkveni nauk, izdignu iznad "zabluda našega vremena".

Papa Nijemac, četvrti put tijekom svog dosadašnjeg pontifikata, služio je večernju uskrsnu misu u atriju zamračene bazilike Svetog Petra gdje je na velikoj uskrsnoj svijeći urezao grčka slova "alpha" i "omega".

Bazilika se pretvorila u plameno more kada su tisuće ljudi okupljenih u toj najvećoj crkvi kršćanskog svijeta upalile svijeće prije nego je ponovno upaljena rasvjeta, prenosi Reuters.

Ta gesta simbolizira tamu koja je obuzela svijet nakon smrti Kristove i svjetlo koje je zasjalo nakon njegova uskrsnuća.

Psalam "Lumen Christi" (na latinskom svjetlo Kristovo) zaorio se bazilikom kada je okupljeno mnoštvo upalilo svijeće, a kardinali i ostali svećenici to su učinili s plamena papine uskrsne svijeće, navodi AP.

Svijeće su se potom ugasile i počela je misa koju je predvodio Benedikt XVI. odjeven u zlatno-bijelu odoru.

"Božje stvaranje počinje biblijskom zapovjedi: 'Neka bude svjetlo'. Tamo gdje je svjetlo tamo je i život, a kaos transformiran u kozmos", rekao je papa.

Istaknuo je da je su u Isusovo vrijeme njegovi brojni sljedbenici bili zbunjeni "proturječnim porukama toga vremena i nisu znali kojim putem poći".

"Kako veliko sažaljenje Isus mora osjećati i u naše doba kada se mnogi kriju iza beskrajnih riječi, a zapravo su zbunjeni", rekao je Benedikt XVI, prenosi Reuters.

Subotnja večernja misa posljednji je u nizu obreda Velikoga tjedna prije uskrsne mise u nedjelju.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika