13.04.2009. / 15:31

Autor: Hina

Slovenski parlament sutra o aktualnim odnosima s Hrvatskom

Žbogar je najavio da će o tome uskoro opet razgovarati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, osobito u svjetlu najavljenog novog susreta premijera Pahora i Sanadera, ali je dodao da datum susreta još nije usklađen

Slovenski parlament iza zatvorenih vrata raspravljati će o odnosima s HrvatskomSlovenski parlament iza zatvorenih vrata raspravljati će o odnosima s HrvatskomVanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u utorak će iza zatvorenih vrata među ostalim raspravljati o aktualnim odnosima s Hrvatskom.

Premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar prošlog su tjedna nakon sjednice vlade izjavili da će informaciju o tzv. Rehnovoj inicijativi, vezanoj za rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, uputiti u raspravu parlamentarnom odboru za vanjsku politiku. Vlada će o toj inicijativi ponovno raspravljati tek nakon što europskom povjereniku za proširenje odgovor na njegov zadnji prijedlog uputi Hrvatska.

Žbogar je najavio da će o tome uskoro opet razgovarati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, osobito u svjetlu najavljenog novog susreta premijera Pahora i Sanadera, ali je dodao da datum susreta još nije usklađen.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Milan Balažic, kojega je vlada na svojoj zadnjoj sjednici prošlog tjedna imenovala i službenim glasnogovornikom u ministarstvu vanjskih poslova, izjavio je u razgovoru za slovensko izdanje "Le monde diplomatiquea" (koje izlazi jednom mjesečno kao prilog ljubljanskog "Dela") da očekuje kako će slovensko-hrvatski odnosi "bez brzog i adekvatnog rješenja graničnog pitanja" doživjeti novi pad i da je Hrvatska pred dilemom da depolitizira i riješi granično pitanje sa Slovenijom ili se suoči s višegodišnjim čekanjem na ulazak u EU. Balažic je u opširnom članku "Slovenija i Hrvatska između diplomacije i politike" na dvije stranice uglavnom ponovio i teoretski potkrijepio već poznata stajališta Ljubljane o načinu rješavanja graničnog pitanja po "načelu pravičnosti".

Predavanje "O međunarodnoj sigurnosti i suradnji u svjetlu aktualnih događaja" imat će u utorak popodne u klubu slovenskih diplomata predsjednik države Danilo Tuerk, a kako se očekuje, tom bi se prilikom mogao osvrnuti i na slovensko-hrvatske odnose.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika