14.04.2009. / 07:42

Autor: Katarina Zorić

Iza zatvorenih vrata: Slovenci danas raspravljaju o odnosima s Hrvatskom

Žbogar je najavio da će o tome uskoro opet razgovarati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, osobito u svjetlu najavljenog novog susreta premijera Pahora i Ive Sanadera. Dodao je da datum susreta još nije usklađen

Slovesnki premijer Borut PahorSlovesnki premijer Borut PahorVanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta danas će iza zatvorenih vrata, među ostalim, raspravljati o aktualnim odnosima s Hrvatskom, prenosi Hina.

Premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar prošlog su tjedna, nakon sjednice vlade, izjavili da će informaciju o tzv. Rehnovoj inicijativi, vezanoj uz rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, uputiti u raspravu parlamentarnom odboru za vanjsku politiku. Vlada će o toj inicijativi ponovno raspravljati tek nakon što europskom povjereniku za proširenje odgovor na njegov posljednji prijedlog uputi Hrvatska.

Žbogar je najavio da će o tome uskoro opet razgovarati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, osobito u svjetlu najavljenog novog susreta premijera Pahora i Ive Sanadera. Dodao je da datum susreta još nije usklađen.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Milan Balažic, kojega je vlada na svojoj zadnjoj sjednici imenovala i službenim glasnogovornikom u ministarstvu vanjskih poslova, izjavio je u razgovoru za slovensko izdanje Le monde diplomatiquea (izlazi kao prilog ljubljanskog Dela) da očekuje kako će slovensko-hrvatski odnosi bez brzog i adekvatnog rješenja graničnog pitanja doživjeti novi pad i da je Hrvatska pred dilemom da depolitizira i riješi granično pitanje sa Slovenijom ili se suoči s višegodišnjim čekanjem na ulazak u EU.

Predavanje O međunarodnoj sigurnosti i suradnji u svjetlu aktualnih događaja popodne će u klubu slovenskih diplomata imat će predsjednik države Danilo Tuerk. Kako se očekuje, tom bi se prilikom mogao osvrnuti i na slovensko-hrvatske odnose.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika