17.04.2009. / 18:48

Autor: Hina

Raul Castro o odnosima sa SAD-om: Spremni smo razgovarati o svemu

"Ljudska prava, sloboda tiska, politički zatvorenici, sve, sve, sve o čemu žele razgovarati", rekao je Castro

Raul CastroRaul CastroKuba je otvorena za razgovore sa Sjedinjenim Državama o "svemu", uključujući i političke zatvorenike, rekao je kubanski predsjednik Raul Castro tijekom posjeta Venezueli, što predstavlja znatno omekšavanje kubanskih stajališta prema dugogodišnjem protivniku.

"Poslali smo poruke američkoj administraciji, i privatno i javno, da smo spremni razgovarati o svemu kada god to žele", rekao je Castro u strastvenom govoru na sastanku ljevičarskih čelnika u Venezueli, organiziranom povodom godišnjice neuspjele američke invazije na Kubu 1961. godine.

"Ljudska prava, sloboda tiska, politički zatvorenici, sve, sve, sve o čemu žele razgovarati", rekao je Castro, ustrajavajući samo na tome da razgovori moraju biti ravnopravni i ne dovoditi u pitanje kubanski suverenitet.

Njegove riječi dolaze nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama olakšao poslovanje američkih telekomunikacijskih tvrtki s Kubom i ukinuo ograničenja na putovanje iz obiteljskih motiva i slanje novaca Amerikanaca kubanskog porijekla na Kubu.

Odluka koju je objavila Bijela kuća ne ukida 47 godina dug trgovinski embargo Washingtona prema Kubi, ali nosi perspektivu poboljšanja odnosa između dvaju dugogodišnjih neprijatelja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika