19.04.2009. / 17:29

Autor: Hina

Bolivija: Mario F. Tadić prebačen u zatvor maksimalne sigurnosti

Prebacivanje Tadica i Toasoa u zatvor maksimalne sigurnosti glavna je vijest bolivijskih medija u nedjelju, praćena fotografijama njih dvojice kako pokriveni dekama preko glava izlaze iz policijske marice

Prebacivanje Tadica i Toasoa u zatvor maksimalne sigurnosti glavna je vijest bolivijskih medija Prebacivanje Tadica i Toasoa u zatvor maksimalne sigurnosti glavna je vijest bolivijskih medija Bolivijska sutkinja Betty Yaniquez naredila je da se dvojica navodnih urotnika protiv predsjednika Eva Moralesa iz zatvora u La Pazu prebace u kaznionicu makismalne sigurnosti Chonchocoro nedaleko od glavnog bolivijskog grada, javljaju u nedjelju bolivijski mediji.

Mario Francisco Tadic, Bolivijac s hrvatskim državljanstvom, i mađarski državljanin Elod Toaso prebačeni su u Chonchocoro jer je ocijenjeno da zatvor u La Pazu nema sigurnosne uvjete kakvi bi "dvojici obučenih terorista" onemogućili bijeg, javlja bolivijska agencija AIB.

Prebacivanje Tadica i Toasoa u zatvor maksimalne sigurnosti glavna je vijest bolivijskih medija u nedjelju, praćena fotografijama njih dvojice kako pokriveni dekama preko glava izlaze iz policijske marice.

Tadic i Toaso preživjeli su napad bolivijske policije na skupinu navodnih urotnika protiv Moralesa u četvrtak rano ujutro u hotelu u Santa Cruzu, kada su ubijeni Eduardo Rozsa Flores "Chico" (Bolivijac koji također ima hrvatsko državljanstvo), Magyarosi Arpad (Mađar) i Dwyer Michael Martin (Irac).

Bolivijski mediji također javljaju da su dvojica uhićenika dali prvi iskaz istražnoj sutkinji i da obojica imaju odvjetnika. Mediji navode da je Tadicu odvjetnika vjerojatno osigurala obitelj.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u subotu navečer kako je naložilo hrvatskoj veleposlanici u Čileu, koja pokriva i Boliviju, da pozorno prati stanje u Boliviji nakon izvješća o navodnom planiranju atentata u kojem su sudjelovala i dvojica Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom.

Mediji su izvijestili u subotu kako dio bolivijskih vlasti navodne atentatore povezuje s jednim od oporbenih čelnika Brankom Marinkovicem, koji je hrvatskog podrijetla, te da bolivijski Hrvati osjećaju veliku nesigurnost jer ih se u bolivijskim državnim medijima označava kao ekstremiste i fašiste.

"Naša veleposlanica u Čileu Vesna Terzić preko koje se pokriva i Bolivija dobila je naputak da se pozorni prati stanje u Boliviji i bude li potrebno otputovat će na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Bolivije", rekao je Hini glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun odgovarajući na pitanje kako će Hrvatska reagirati na optužbe prema Hrvatima i što čini da ih zaštiti u Boliviji od eventualnog maltretiranja.

Hrvatska u Cochabambi i Santa Cruzu de la Sierri ima počasne konzule koji također prate stanje

Bolivijski predsjednik je, pak, u subotu izjavio da Washington nastavlja sa svojom zavjerom protiv njega unatoč obećanju američkog predsjednika Baracka Obame o novom razdoblju uzajamnog poštovanja u odnosima s Latinskom Amerikom.

Morales je rekao na konferenciji za novinare na summitu obaju Amerika u Trinidadu i Tobagu da je zatražio od Obame da javno demantira zavjeru s ciljem njegova ubojstva.

Obama je odgovorio da nije upoznat s pojedinostima toga incidenta, ali je uvjeravao Moralesa da "njegova administracija nije umiješana" i "jasno je rekao da ne odobrava niti oprašta primjenu nasilja protiv demokratski izabranih vlada", rekao je jedan visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Vezane vijesti

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U devet bolivijskih gradova bio je zabranjen promet svim motornim vozilima i javnom prijevozu jer se u državi održavao prvi 'Nacionalni dan pješaka',… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika