21.04.2009. / 07:33

Autor: Hina

Rehn očekuje "smanjenje područja neslaganja" između Hrvatske i Slovenije

"Moj je cilj pronaći način za rješavanje graničnog pitanja i deblokirati hrvatske pristupne pregovore što je prije moguće i mislim da bismo trebali iskoristiti ovu prigodu kako bismo postigli taj cilj", rekao je Rehn

Olli RehnOlli RehnEuropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako očekuje da će se tijekom ovotjednih razgovora u Bruxellesu "smanjiti područje neslaganja" između Hrvatske i Slovenije u vezi s prijedlogom Europske komisije za rješavanje njihova graničnog prijepora.

"Nadam se da ćemo se približiti tome da smanjimo područje neslaganja tijekom razgovora u srijedu", izjavio je Rehn na konferenciji za novinare nakon susreta sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremećim.

Prije toga sastanka Rehn je primio hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, koji mu je predao hrvatski odgovor na njegov prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

"I hrvatski i slovenski odgovori na posljednji kompromisni prijedlog Europske komisije vrlo su ozbiljni i intelektualno temeljito pripremljeni. Sada to proučavam zajedno s pravnicima Europske komisije i svojim savjetnicima", rekao je Rehn i najavio novi sastanak u srijedu s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije te s predstavnicima predsjedničke trojke EU-a.

"Moj je cilj pronaći način za rješavanje graničnog pitanja i deblokirati hrvatske pristupne pregovore što je prije moguće i mislim da bismo trebali iskoristiti ovu prigodu kako bismo postigli taj cilj", rekao je Rehn.

Rehn je na posljednjem sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova 25. ožujka iznio nov prijedlog za rješenje graničnog spora, što bi trebalo omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

Iz slovenskih izvora proteklih je dana procurilo u javnost kako povjerenik predlaže da se granični prijepor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine. Po tom prijedlogu, predsjednika arbitražnog povjerenstva predložila bi Europska komisija, on bi izabrao još dva člana, a po jednog člana imenovale bi Hrvatska i Slovenija. Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje arbitražnog povjerenstva, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se odblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Jandroković izjavio je nakon susreta s Rehnom da se hrvatski prijedlog za rješavanje graničnog pitanja i nastavka pristupnih pregovora temelji na tri načela - razdvajanju graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, da se pregovori odmah deblokiraju i da se granično pitanje rješava u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Sastanak predsjedničke trojke EU-a s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije i povjerenikom Rehnom održava se samo dva dana prije predviđene Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske, održavanje koje je još neizvjesno, budući da se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja. Iz izvora češkog predsjedništva rečeno je za Hinu da će se o održavanju te pristupne konferencije odlučivati nakon sastanka u srijedu.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika