21.04.2009. / 08:01

Autor: Hina

Video: Ahmadinedžad razljutio SAD i Europu

Dok je iranski predsjednik držao govor, dvadeset troje nazočnih veleposlanika Europske unije napustilo je dvoranu u znak prosvjeda, uz povike brojnih Ahmadinedžadovih pristaša koji su sjedili na galeriji

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadSjedinjene Države i europske zemlje u ponedjeljak su izrazile nezadovoljstvo zbog protuizraelskih izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na UN-ovoj konferenciji o rasizmu "Durban II" u Ženevi, koje se nisu svidjele ni UN-u.

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u Alejandro Wolff ocijenio je izjave iranskog predsjednika koji je Izrael nazvao "rasističkom vladom", "sramotnim", "užasnim" i "punim mržnje".

Washington je ipak otvoren za dijalog s Iranom, objavio je američki State Department pozivajući Teheran da "prekine s tom užasnom retorikom".

Dok je iranski predsjednik držao govor, dvadeset troje nazočnih veleposlanika Europske unije napustilo je dvoranu u znak prosvjeda, uz povike brojnih Ahmadinedžadovih pristaša koji su sjedili na galeriji.

Glavni tajnik UN-a izrazio je "žaljenje što je iranski predsjednik iskoristio ovo mjesto za optužbe, podjele, pa i provokacije", rekavši da su njegove izjave "u opreci sa zadaćama ove konferencije" o rasizmu.

Uz Washington, najžešće osude su došle iz europskih zemalja.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da je govor iranskog predsjednika "nedopustiv poziv na rasističku mržnju" koja ruglu izvrgava vrijednosti navedene u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima". Francuska ipak nastavlja sudjelovanje na konferenciji.

Češka koja predsjeda EU-om, "definitivno" je napustila konferenciju rekavši kako "ne želi svojom nazočnošću ozakoniti potpuno neprihvatljive napade na Izrael".

Predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi izrazio je žaljenje zbog "ekstremnih i neprihvatljivih stajališta" iranskog predsjednika.

Izrael, SAD, Kanada, Njemačka, Italija, Australija i Poljska otkazale su dolazak na konferenciju upravo zbog straha od Ahmadinedžadovih protuizraelskih izjava.

Bojkot tih zemalja koji je Ahmadinedžad nazvao "drzovitim i sebičnim", nije ga naveo da u ponedjeljak ublaži svoje stajalište.

"Moramo poduzeti sve kako bi se spriječile zloporabe cionista i njihovih pristaša", rekao je Ahmadinedžad.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika