21.04.2009. / 12:23

Autor: Martina Čizmić

Slovenski komentar hrvatskog stajališta: Hrvati ne žele kompromis s Ljubljanom

"Svojim zahtjevima, za koje zna, da ih Slovenija neće prihvatiti i da ne vode ka kompromisnom rješenju, Hrvatska u biti odbacuje pomoć Europske komisije i odugovlači", piše Blažič

Hrvatska odugovlači s pregovorima, ističu SlovenciHrvatska odugovlači s pregovorima, ističu SlovenciHrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković jučer je povjereniku za proširenje Olliju Rehnu predao hrvatsko stajalište o njegovom prijedlogu rješenja graničnog spora.

No, kako piše dopisnik RTVSlo, Drago Blažič, u tom stajalištu nema ničeg novoga.

Jandroković je ponovno predstavio tri načela, na kojima Hrvatska temelji pregovore - odvajanje pregovora o granici sa pristupnim pregovorima EU, rješenje graničnog pitanja u skladu sa međunarodnim pravo i obnovu pregovaračkog procesa.

Slovenski dopisnik takvo stajalište vidi kao odbacivanje Rehnovog novog prijedloga.

"Svojim zahtjevima, za koje zna, da ih Slovenija neće prihvatiti i da ne vode ka kompromisnom rješenju, Hrvatska u biti odbacuje pomoć Europske komisije i odugovlači", piše Blažič.

Zaključuje kako se Hrvatskoj očito ne žuri, a politički se vrh pomirio sa činjenico da Hrvatska pristupne pregovore neće završiti ove godine. Ne samo zbog slovenske blokade, već i zato što pregovori o nekoliko važnih poglavlja nisu ni započeta.

"Slovenska blokada biti će dežurni krivac za neuspjeh Hrvatske, a Zagreb će još neko vrijeme ustrajati u svojim, za Sloveniju neprihvatljivim stajalištima", ističe Blažič.

On smatra i da će hrvatska politika pokušati zavlačiti sa pregovorima do jeseni, u nadi, da će se pritisak drugih članica Unije na Sloveniju pojačati. Pogotovo, ukoliko Irska ratificira Lisabonski ugovor.

"Hrvatska će ustrajati toliko dugo, dok ne bude postavljena pred zid, kada će se morati posve jasno odlučiti, hoće li ući u Uniju ili ne", uvjeren je dopisnik RTVSlo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika