22.04.2009. / 10:00

Autor: Katarina Zorić

Glazbenici u strahu: Bajs im oduzima pola iznosa za autorska prava

Hus napominje da od 5000 autora koji putem ZAMP-a ostvaruju svoja prava, samo jedan posto zarađuje prosječnu mjesečnu plaću od oko 4000 kuna ili više od toga. Navodi da je prosječni autorski honorar za prošlu godinu iznosio 273 kune bruto mjesečno. "I sve to političari sada namjeravaju prepoloviti", kaže Hus

Bajs predlaže smanjivanje naknada za korištenje autorskih prava ZAMP-u Bajs predlaže smanjivanje naknada za korištenje autorskih prava ZAMP-u Domaći glazbeni autori strahuju od realizacije akcijskog plana ministra Damira Bajsa za spas turizma i njegovog prijedloga za smanjivanje naknada za korištenje autorskih prava ZAMP-u jer bi im se iznos koji im je dosada pripadao mogao prepoloviti.

"Ne želim pričati o konkretnim svotama, mogu samo reći da od svote koju dobivam zahvaljujući autorskim, diskografskim i izvođačkim pravima sada mogu relativno pristojno živjeti, a to neću moći ustraje li Bajs na svome", rekao je Jutarnjem listu Husein Hasanefendić Hus, predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Hus napominje da od 5000 autora koji putem ZAMP-a ostvaruju svoja prava, samo jedan posto zarađuje prosječnu mjesečnu plaću od oko 4000 kuna ili više od toga. Navodi da je prosječni autorski honorar za prošlu godinu iznosio 273 kune bruto mjesečno. "I sve to političari sada namjeravaju prepoloviti", kaže Hus.

Potvrdio je i da su se domaći glazbenici o svemu već konzultirali s inozemnim kolegama, a svoje prosvjedne skupove najavili su u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Iako je poglavlje o autorskim pravima već usklađeno s pravilima EU i zatvoreno, glazbenici smatraju da bi se ponovno moglo otvoriti.

ZAMP, naime, inozemnim izvođačima plaća oko trećinu od ukupne sume koju prikupi u Hrvatskoj. Kako prema zakonima EU država ne može određivati iznose naknada, postoji mogućnost da se poglavlje doista ponovno otvori.

"Trebamo angažirati najbolje odvjetničke urede pa ćemo pomoću pravnika izboriti naša prava. Ustraju li političari, predlažem da se u restoranima i hotelima održavaju ‘gluhi’ dočeci novih godina", izjavio je listu Neno Ninčević.

Inače, na ZAMP-ovoj listi deset najizvođenijih domaćih autora za 2008. godinu nalaze se redom: Miro Buljan, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Tonči Huljić, Neno Ninčević, Ante Pecotić, Zdenko Runjić, Zlatan Stipišić Gibonni i Miroslav Škoro.

Prema neslužbenim informacijama,Tonči Huljić, Neno Ninčević i Miro Buljan među trojicom su autora koji su zahvaljujući ZAMP-u u 2008. zaradili između 380.000 i 420.000 kuna bruto. Slijedi Zlatan Stipišić Gibonni koji je putem ZAMP-a lani navodno dobio oko 300.000 kuna bruto. U ZAMP-u pak naglašavaju da samo rijetki sretnici među desetoricom najizvođenijih od autorskih, izvođačkih i diskografskih prava mjesečno u prosjeku uspijevaju zaraditi više od 15.000 kuna bruto.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika