24.04.2009. / 07:40

Autor: Hina

Žbogar: O Rehnovom prijedlogu nećemo se dogovarati u javnosti

Upitan bi li za Sloveniju bilo prihvatljivo da tri člana arbitražnog tribunala, koji je navodno ponuđen Rehnovim prijedlogom, predlaže predsjednik Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), Žbogar je odgovorio da pregovori o prijedlogu nisu gotovi i da je pitanje arbitara stvar pregovora

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarNajnoviji prijedlog povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna Hrvatskoj i Sloveniji sadrži i mnoge primjedbe koje je Slovenija do sada iznijela, ali i elemente o kojima je potrebna šira konzultacija u slovenskoj politici, rekao je na konferenciji za novinare nakon redovite vladine sjednice u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Mnoge su slovenske primjedbe uzete u obzir, a o nekima ćemo morati razmisliti i postići širok konsenzus", rekao je Žbogar.

Dodao je da prijedlog koji je europski povjerenik Olli Rehn u srijedu ponudio Sloveniji i Hrvatskoj znači odvajanje pitanja rješavanja granice od pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Naprotiv, taj prijedlog ne odvaja, nego povezuje granično pitanje i hrvatske pristupne pregovore. Do deblokade će doći kada prijedlog sporazuma bude dogovoren, usklađen i prihvaćen u oba parlamenta. Rješenje granice i deblokada dva su paralelna procesa koja će se pokrenuti u istom trenutku", rekao je Žbogar.

Na upit slovenskih novinara kako komentira to da se najnoviji Rehnov prijedlog u Hrvatskoj navodno tumači kao "pobjeda" hrvatske politike u sporu, slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da nema smisla to komentirati.

Slovenija mora proučiti prijedlog i postići što širi konsenzus o tome ispunjava li Rehnov prijedlog slovenske vitalne interese, rekao je Žbogar.

Odbio je nagađanja da je Rehn postavio rok objema stranama da se dogovor postigne do sredine svibnja. Potvrdio je, međutim, da je dogovoren nov sastanak obaju ministara vanjskih poslova s Rehnom u početku idućeg mjeseca.

Isto tako, Žbogar je zanijekao vijesti da je Rehnov zadnji prijedlog ponuđen po načelu "uzmi ili ostavi", rekavši da dogovora o prijedlogu nema dok se ne usklade sve pojedinosti i dok se obje strane ne sporazume o načinu rješavanja otvorenih pitanja.

Žbogar je rekao da Rehnov prijedlog prihvaća neke primjedbe koje je Slovenija ranije iznijela, ali da o drugim rješenjima u zadnjoj varijanti prijedloga slovenska politika mora raspravljati, te se uskladiti i postići konsenzus u odgovoru na pitanje ispunjava li sadašnji prijedlog slovenske vitalne interese.

Slovenija će za razmatranje zadnjeg prijedloga uzeti onoliko vremena koliko bude trebalo, a Rehn odgovor na prijedlog očekuje do idućeg mjeseca, izjavio je Žbogar, dodajući da se o prijedlogu u javnosti pojavljuju i pogrešne informacije.

Upitan bi li za Sloveniju bilo prihvatljivo da tri člana arbitražnog tribunala, koji je navodno ponuđen Rehnovim prijedlogom, predlaže predsjednik Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), Žbogar je odgovorio da pregovori o prijedlogu nisu gotovi i da je pitanje arbitara stvar pregovora.

"O sadržaju arbitraže ne želim govoriti jer je to stvar internih razgovora koji su sada u tijeku. Riječ je o internim pregovorima i tajnoj diplomaciji. Dogovora neće biti dok se o tome ne dogovore obje strane, a to je teže postići ako o tome govorimo u javnosti", rekao je Žbogar.

Dodao je da za mnoge stvari koje se sada o Rehnovu prijedlogu pojavljuju u javnosti nije sigurno da su i točne.Na pitanje nisu li znakovite reakcije u Hrvatskoj, gdje se novi Rehnov prijedlog, po tvrdnji voditelja emisije, doživljava kao "trijumf", odnosno potvrda ispravnosti hrvatskih stajališta o granici i deblokadi, Žbogar je rekao da hrvatske reakcije ne može komentirati, ali da je "pogrešno slaviti i sprintati na polovici maratona" jer se onda "zaboravi" cilj.

"Mi smo tek na sredini pregovora iako je taj proces u ključnoj fazi", rekao je Žbogar. Rekao je da nije isključeno da će Slovenija na zadnji Rehnov prijedlog dati svoje primjedbe, pošto se prijedlog analizira i raspravi među strankama i u parlamentu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika