26.04.2009. / 18:30

Autor: Hina

Ahmadinedžad: SAD mora poslati jasniji signal ako želi dijalog s Iranom

Washington Irancima nije poslao dovoljno jasan signal o tomu želi li SAD s njima bolje odnose, a potpora američkoga predsjednika Baracka Obame Izraelcima tijekom ofenzive u Gazi "velika je greška" ocijenio je u intervjuu Ahmadinedžad

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadIranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je jasniji signal za potencijalni dijalog sa SAD-om u razgovoru s novinarom američke ABC televizije, snimljenom u srijedu u Teheranu, a emitiranom u nedjelju u programu spomenute tv-mreže.

U emisiji "Tjedan sa Georgeom Stephanopoulosom" emitiranoj u nedjelju, na pitanje ABC-eva novinara je li spreman na bezuvjetan dijalog s američkom vladom, Ahmadihedžad je zatražio jasan signal iz Washingtona.

"Moramo dobiti jasnu poruku za potencijalne pregovore, preciznije, dnevni red mora biti vrlo jasan", rekao je Ahmadinedžad.

Washington Irancima nije poslao dovoljno jasan signal o tomu želi li SAD s njima bolje odnose, a potpora američkoga predsjednika Baracka Obame Izraelcima tijekom ofenzive u Gazi "velika je greška" ocijenio je u intervjuu Ahmadinedžad.

Američki predsjednik poduzeo je povijesnu inicijativu kada se 20. ožujka, na iransku Novu godinu, izravno obratio iranskim čelnicima ponudivši im da zajedničkim snagama prevladaju tridesetogodišnje neprijateljstvo između dviju zemalja.

Ahmadinedžad je nedavno izrazio spremnost za otvaranjem novih odnosa sa SAD-om, no istodobno je Izrael, na UN-ovoj konferenciji o rasizmu održanoj prošli tjedan, nazvao rasističkom državom, ocijenivši kako je invazija na Irak pod vodstvom SAD-a bila cionistička urota.

Iranski je predsjednik u istome intervjuu kazao kako bi prihvatio sporazum koji bi Palestincima omogućio da uz potporu Izraelaca postignu dogovor o "dvjema državama".

Vezane vijesti

Kina pozivas Iran na "fleksibilnost i pragmatičnost"

Kina pozivas Iran na "fleksibilnost i pragmatičnost"

Kineski predsjednik Hu Jintao pozvao je u petak svog iranskog kolegu Mahmuda Ahmadinedžada da bude "fleksibilan" i "pragmatičan" u pregovorima o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika