26.04.2009. / 20:35

Autor: Nacionalova redakcija

U SAD-u proglašeno stanje zdravstvene krize, virus svinjske gripe sve bliže Europi

Riječ je naime, o mješavini genetskog materijala ljudskog, ptičjeg i svinjskog virusa gripe, a prvi je put zabilježen 13. travnja u Meksiku. U ovom slučaju, radi se o virusu koji u većini slučajeva pogađa ljude u dobi od 25 do 45 godina

foto: Reutersfoto: ReutersOd posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba. Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju. Meksičke vlasti donijele su odluku o zatvaranju svih škola u glavnome gradu Mexico Cityju i okolici, a naređena je i izolacija bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa. Novi virus svinjske gripe se širi i ne može se spriječiti, objavile su jučer američke zdravstvene službe, upozoravajući na pojavu novih slučajeva bolesti.

Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi slučajevi bolesti u SAD-u i Novom Zelandu.

U Sjedinjenim Državama je proglašeno stanje zdravstvene krize kako bi se oslobodila sredstva za suzbijanje svinjske gripe, rekla je u nedjelju ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano na brifingu u Bijeloj kući.

Zdravstvene vlasti New Yorka u subotu navečer su objavile da je osam "vjerojatnih" slučajeve zaraze otkriveno u jednoj školi u četvrti Queens, a testovi u nacionalnom epidemiološkom centru u Atlanti potvrdili su da se radi o svinjskoj gripi.

Grad očekuje rezultate testiranje dodatnih briseva iz škole St. Francis Preparatory, čiji su učenici zaraženi.

Oko 100 učenika se žalilo na simptome slične gripi u toj školi, a dio njih je proljetne praznike proveo u meksičkom ljetovalištu Cancunu, prije dva tjedna.

Europska komisija objavila je u nedjelju da u Europi još nije zabilježen nijedan slučaj novoga tipa svinjske gripe. Za jedan sumnjivi slučaj u Velikoj Britaniji, što su objavili i tamošnji mediji, kasnije se ispostavilo da ipak nije povezan sa svinjskom gripom. Tijekom današnjeg dana, francuski su mediji objavili kako su u toj zemlji zabilježena dva sumnjiva slučaja, kao i u Španjolskoj, što za sada nije potvrđeno kao posljedica ovog virusa.

Oblik gripe koji trenutačno ozbiljno prijeti, a za kojeg znanstvenici tvrde da se nezaustavljivo širi, zarazna je bolest dišnog trakta, simptomatična kod svinja. Ova bolest je kod svinja rijetko fatalna, ali ona izaziva virus gripe tipa A, koji je iznimno opasan za ljude i brzo se širi. Rijetki primjeri u kojima ovaj virus sa životinja prijeđe na ljude, zabilježeni su u 20 stoljeću. Tako je 1976. godine u New Yerseyu od svinjske gripe oboljelo dosta ljudi, a zabilježen je jedan smrtni slučaj. Međutim, posebno je zabrinjavajuće što je u trenutačnoj alarmantnoj situaciji ovako velik postotak smrtnih slučajeva uzrokvan novom verzijom H1N1 virusa.

foto: Reutersfoto: ReutersRiječ je naime, o mješavini genetskog materijala ljudskog, ptičjeg i svinjskog virusa gripe, a prvi je put zabilježen 13. travnja u Meksiku. U ovom slučaju, radi se o virusu koji u većini slučajeva pogađa ljude u dobi od 25 do 45 godina.

Jutarnji list piše kako su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili samo dva lijeka koji bi mogli biti učinkoviti za borbu protiv ovog virusa: Tamiflu i Relenzu. Ista je institucija upozorila da se djeci temperature ne skidaju s lijekovima na bazi acetilsalicilne kiseline poput Aspirina i Andola jer bi time mogli uzrokovati Reyov sindrom i teška oštećenja mozga.

Antibiotici su u ovom slučaju neučinkoviti jer gripu uzrokuje virus. Što se tiče rečenih lijekova, oni su se u borbi s ptičjom gripom pokazali djelomično učinkoviti. Naime, kod dijela oboljelih, oni zaustavljaju gripu, a kod drugih smanjuju simptome. Jutarnji list piše kako u Hrvatskoj trenutačno ima 240.000 kutija Tamiflua i 200.000 doza Relenze na državnoj razini, dok se u nabavi za grad Zagreb može doći do 40.000 pakiranja Tamiflua. Riječ je o zalihama koje optimalno mogu pokriti potrebe deset posto stanovništva. (H.Š., Hina)

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati situaciju'

foto: Reutersfoto: ReutersMinistarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati situaciju nastalu širenjem zaraze svinjskom gripom, od koje je već u Meksiku umrlo najmanje 80 ljudi, a Hrvatima preporučuje "povećan oprez" ako idu u Meksiko, priopćeno je iz MVPEI-ja u nedjelju.

MVPEI je u stalnom kontaktu s nadležnim hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu, te će sa svim novim informacijama upoznati javnost, kaže se u priopćenju i objašnjava da je ministarstvo zdravstva Sjedinjenih Meksičkih Država izdalo upozorenje zbog epidemije za područje cijele te države.

"Zbog epidemije svinjske gripe hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati u Meksiko savjetujemo povećan oprez te da prije putovanja prikupe detaljne informacije iz svih dostupnih izvora. Također savjetujemo da ostanu u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu", kaže se u priopćenju i eventualnim putnicima preporučuje da prouče i internetske stranice Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.org) na kojima su i najnoviji podaci o stanju u Meksiku.

U Meksiku je dosad zabilježeno oko 1400 slučajeva oboljenja od svinjske gripe, a 8i osoba je preminula. Sjedinjene Države dosad su prijavile 20 oboljelih, u New Yorku, Kaliforniji, Kanzasu i Teksasu. Na Novome Zelandu zaraženo je deset srednjoškolaca koji su se vratili s putovanja u Meksiku. Europska komisija priopćila je da u Europi zasad nema oboljelih. (Hina)

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika