27.04.2009. / 09:32

Autor: Katarina Zorić

Nova EU kritika: Hrvatska mora riješiti problem korupcije, organiziranog kriminala i sporih sudova

U internom dokumentu koji je pripremljen kao stav EU za današnji sastanak Vijeća sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od Hrvatske se posebno traži da aktivno poduzme mjere za sprječavanje, otkrivanje i kažnjavanje slučajeva korupcije u područjima kao što je javna nabava

EU od Hrvatske traži aktivno poduzimanje mjera u rješavanju slučajeva korupcije u javnoj nabaviEU od Hrvatske traži aktivno poduzimanje mjera u rješavanju slučajeva korupcije u javnoj nabaviEuropska unija danas će upozoriti Hrvatsku da mora dati konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, bez odgode riješiti pitanje pristupa Haaškog suda dokumentima i hitno restrukturirati brodogradnju. Te su primjedbe sadržane u internom dokumentu koji je pripremljen kao stav EU za današnji sastanak Vijeća sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Hrvatskom na ministarskoj razini u Luksemburgu, piše Jutarnji list.

U dokumentu se navodi da su brojna poglavlja već pripremljena na tehničkoj razini u pregovorima s Hrvatskom, ali se čeka njihovo formalno otvaranje ili zatvaranje. ovoga puta neće biti značajnijih primjedbi na provedbu SSP-a, a bit će pozdravljeno izjednačavanje prava građana EU s hrvatskim građanima u kupnji nekretnina. Međutim, upozorava se da strani investitori u Hrvatskoj još uvijek nailaze na 'neformalne prepreke' te se od Hrvatske traži da popravi klimu za poslovanje i domaćih i stranih privatnih poduzeća koja su često žrtve nedovoljno efikasnog sudskog sustava i nedjelotvorne javne administracije.

U dokumentu se također navodi da je sudstvo i dalje pretrpano zaostalim predmetima, predugim trajanjem procesa i neizvršenim presudama. Unatoč nekim koracima u borbi protiv korupcije, EU smatra da je ta pojava i dalje proširena. Navodi se da je USKOK uspio istražiti nekoliko prominentnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala, ali je samo mali broj njih procesuiran. EU traži od Hrvatske da kao pitanje hitnosti shvati zabrinutost oko 'transparentnosti javne administracije i nedostatka kulture političke odgovornosti'.

Od Hrvatske se posebno traži da aktivno poduzme mjere za sprječavanje, otkrivanje i kažnjavanje slučajeva korupcije u područjima kao što je javna nabava. EU je u čekanju i konkretnih rezultata u slučajevima organiziranog kriminala koji je i dalje zabrinjavajući.

Od Hrvatske traži i bolju zaštitu svjedoka u procesima suđenja za ratne zločine te da ukine etničku pristranost u takvim suđenjima. EU u ovom području 'prima na znanje' prihvaćanje akcijskog plana još 2008. o sistematskom ponovnom razmatranju kazni u odsutnosti i istraživanju slučajeva ratnih zločini koji do sada nisu istraženi. I dalje se navodi problem izbjeglica, a EU od Hrvatske traži ukidanje nekih prepreka za povratak izbjeglica, kao i veću pozornost u slučajevima zbrinjavanja tih povratnika, pogotovo Srba koji su ranije imali stanarska prava.

U dokumentu se ističe i da je globalna kriza počela utjecati i na hrvatskom tržište. EU se pribojava da bi usporavanje rasta i vanjski debalans mogli prouzročiti ekspanziju potrošnje, pad prihoda i proračunski deficit. Prema EU, veliki vanjski dug i obveze plaćanja kratkoročnog duga od Vlade i korporacija glavni su izazovi u znatno težim financijskim okolnostima. Ipak, EU smatra da se to može ublažiti 'udobnim' vanjskim rezervama i stranom kapitalu banaka u slučaju još manjih vanjskih financija.

Ipak u dokumentu nisu samo kritike. Naime, Hrvatska je pohvaljena za veliki napredak učinjen tijekom ove godine u ispunjavanju kriterija u mnogim poglavljima te konstataciju da su pregovori za članstvo Hrvatske u EU ušli u odlučujuću fazu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika